Članovi Upravnog odbora Agencije posjetili „Eko sir Puđa d.o.o Livno“

Članovi Upravnog odbora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine boravili su 23. listopada 2023. godine u radnom posjetu Livnu, gdje je održana XXXVIII. sjednica Upravnog odbora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i upriličen obilazak poduzeća „Eko sir Puđa d.o.o Livno“.

U sklopu posjeta, Tomislav Puđa, vlasnik poduzeća i Darko Čobanov, menadžer kvalitete, upoznali su dr.sci Džemila Hajrića, ravnatelja Agencije i članove Upravnog odbora Agencije s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje sira u livanjskom kraju, koja seže do 1886. godine i utemeljenja Zemaljske poljoprivredne stanice u čijem sastavu je bila i sirana.

Uz obilazak proizvodnoga pogona, gosti su imali prigodu vidjeti kako funkcionira suvremeni proces proizvodnje sira, od termičke obrade i sirenja mlijeka, prešanja i zrenja, pa do pakiranja i skladištenja sira. Također su upoznati s izazovima i zahtjevima u pogledu izvoza i osiguranja dovoljnih količina mlijeka, kao i s fiskalnim opterećenjima s kojima se suočavaju proizvođači sira u Bosni i Hercegovini.

„Eko sir Puđa“ od kooperanata godišnje otkupi i prerađuje oko 5,5 milijuna litara kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, a polovica toga koristi se za proizvodnju „Livanjskog sira“, jednog od tri proizvoda u Bosni i Hercegovini s registriranom oznakom zemljopisnoga podrijetla.

Livanjski sir ujedno je prvi proizvod iz Bosne i Hercegovine i zemalja u procesu pristupanja EU za koji je podnesen zahtjev za registraciju oznake zemljopisnoga podrijetla na razini Europske unije, što je bila i jedna od tema XXXVIII. sjednice Upravnog odbora.

Nakon što je, posredstvom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Europskoj komisiji podnesen odgovarajući zahtjev za registraciju oznake zemljopisnoga podrijetla Livanjskog sira na razini Europske unije, urađene su određene dopune dokumentacije, te se očekuje odgovor Europske komisije.

Ravnatelj Agencije i članovi Upravnog odbora, uz zahvalnost na pozivu i gostoprimstvu, istaknuli su kontinuiranu i veoma otvorenu suradnju s proizvođačima tradicionalnoga livanjskog sira. Pored postupka registracije oznaka zemljopisnoga podrijetla, Agencija je kroz izradu propisa o higijeni i službenim kontrolama hrane, te kvaliteti proizvoda od mlijeka, u suradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH i uz podršku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, omogućila pravni temelj za proizvodnju i stavljanje na tržište ovih proizvoda, a nastavit će pružati potporu proizvođačima, sukladno svojim nadležnostima.