EFSA/ECDC: Broj oboljenja uzrokovanih bakterijama Campylobacter i Salmonella stabilan

U skladu s posljednjim izvješćem o zoonozama, koje su pripremile Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), broj prijavljenih slučajeva oboljenja ljudi uzrokovanih bakterijama Campylobacter i Salmonella u Europi stabilan je u posljednjih pet godina.

Od kampilobakterioze, najčešće prijavljivane gastrointestinalne bolesti u EU od 2005. godine, u 2019. godini  oboljelo je 220 000 ljudi. Druga najčešće prijavljena bolest bila je salmoneloza, a prijavljeno je 88 000 slučajeva.

Osamnaest od 26 zemalja članica, koje su izvijestile o programima kontrole Salmonella kod peradi, ispunilo je redukcijske ciljeve u odnosu na 14 zemalja iz 2018. godine.

Izvješćem o zoonozama obuhvaćeni su i uzroci epidemija u EU. Salmonella je i dalje najčešći uzročnik (926 epidemija), ali je broj epidemija uzrokovanih S. Enteritidis u padu. Najčešći izvor epidemija salmoneloze bili su jaja i proizvodi od jaja. Norovirusi u ribi i proizvodima od ribe uzrokovali su najveći broj epidemija (145) za koje postoji “čvrst dokaz” o izvoru epidemije.

Ukupno 5 175 epidemija prijavljeno je u 2019. godini, što je 12,3% manje u odnosu na 2018. godinu.

Cjelokupno izvješće dostupno je na poveznici:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6406.