Broj oboljenja ljudi uzrokovanih bakterijama Lysteria monocytogenes i Campylobacter spp. u porastu je i u 2014. godini, što predstavlja nastavak trenda započetog 2008. godine. To je glavni zaključak posljednjeg godišnjeg izvješća o zoonozama i epidemijama bolesti koje se prenose hranom u Europskoj uniji, koje su objavili Europski autoritet za sigurnost hrane (EFSA) i Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC).
U odnosu na 2013. godinu, broj humanih listerioza veći je za 16% s ukupno 2161 potvrđenih slučajeva u 2014. godini. Iako je navedeni broj relativno nizak, povećanje broja potvrđenih slučajeva listerioze je zabrinjavajuće obzirom da je nadzor ove bolesti usmjeren na nekoliko oblika bolesti s povećanim stupnjem smrtnosti, osobito kod starijih i osoba s oslabljenima imunološkim sustavom, u odnosu na ostale bolesti koje se prenose hranom. Lysteria monocytogenes, bakterija koja uzrokuje listeriozu kod ljudi i životinja, rijetko prelazi propisane granične vrijednosti u hrani spremnoj za konzumaciju, koja predstavlja najčešći izvor zaraze za ljude.
Kampilobakterioza je i dalje najčešće prijavljena bolest koja se prenosi hranom u EU, a trend rasta prisutan je od 2005. Broj prijavljenih potvrđenih slučajeva u 2014. iznosio je 236851, odnosno 22067 više slučajeva (10%) u usporedbi s 2013. godinom. U hrani, Campylobacter spp. najčešće je pronađen u pilećem mesu. Većina zemalja članica EU prijavila je povećanje broja slučajeva kampilobakterioze, što se djelimično može pripisati poboljšanju sustava nadzora i/ili poboljšanoj dijagnostici u nekim zemljama.
„Svi glavni sudionici u lancu hrane moraju zajedno djelovati na poboljšanje monitoringa na razini EU. Takva je suradnja ključna kako bi se smanjio broj slučajeva ovih bolesti“, izjavila je Marta Hugas, načelnica EFSA-inog Odjela za biološke opasnosti i kontaminante.
Izvješće se može preuzeti na sljedećoj poveznici: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4329