EFSA: Kampanja „Zaustavite afričku svinjsku kugu“ u zemljama Jugoistočne Europe

Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) pokrenula je veliku kampanju s ciljem podizanja svijesti javnosti i pružanja pomoći u zaustavljanju širenja afričke svinjske kuge na području jugoistočne Europe.

Kampanja je usmjerena na zemlje koje je EFSA, na temelju procjene rizika (link na dokument), identificirala kao rizične zbog njihove blizine zemljama u kojima je prisutna afrička svinjska kuga. To su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija.

Ova kampanja trebala bi upotpuniti kontinuirana nastojanja Europske komisije i drugih međunarodnih organizacija na eradikaciji ove bolesti u Europi.

Afrička svinjska kuga je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja. Nije opasna za ljude, ali može imati ozbiljne posljedice za gospodarstvo u mnogim zemljama. Budući da ne postoji cjepivo, epidemija afričke svinjske kuge može dovesti do potrebe za masovnim klanjem velikog broja svinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima.

S obzirom na navedene učinke, za suzbijanje afričke svinjske kuge potrebno je poduzeti mjere poput detekcije, prevencije i izvještavanja. To su ujedno ključne riječi informativne kampanje.

Cilj informativne kampanje je unaprijediti znanje o afričkoj svinjskoj kugi. Usmjerena je na pojedince i skupine ljudi, kao što su farmeri i lovci koji dolaze u kontakt s domaćim i divljim svinjama. EFSA će također kampanjom obuhvatiti veterinarske organizacije, udruge poljoprivrednika, carinske službenike, graničnu policiju, lokalne vlasti, turističke operatere i putnike.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici kampanje: www.efsa.europa.eu/StopASF.