EFSA: Ukupni unos bakra ispod sigurnosne granice

Kombinirana izloženost bakru iz svih izvora ne predstavlja bojazan za stanovništvo Europske unije. To je zaključak znanstvenika Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) nakon ponovne evaluacije orijentacijskih vrijednosti za bakar temeljenih na zdravlju i procjene izloženosti iz svih izvora.

Bakar je esencijalni mikronutrijent za sva živa bića. Previsok ili nedostatan unos bakra kroz prehranu ljudi može dovesti do zdravstvenih problema. Bakar je prirodno prisutan u mnogim vrstama hrane, a u prehrambeni lanac također ulazi kroz uporabu u organskim i konvencionalnim pesticidima, aditivima u hrani i hrani za životinje, te kao nutrijent u obogaćenoj hrani i dodacima prehrani.

Prekomjerno zadržavanje bakra u tijelu u dužem vremenskom razdoblju može biti štetno za zdravlje ljudi, osobito za jetru. Znanstveni odbor EFSA-e zaključio je da u slučaju unosa do 5mg po kilogramu dnevno ne bi trebalo doći do zadržavanja bakra. Stoga je uspostavljen prihvatljivi dnevni unos (acceptable daily intake, ADI) od 0,07 miligrama po kilogramu tjelesne težine za odraslu populaciju. Naknadno će stručnjaci EFSA-e u području nutricionizma uspostaviti prihvatljivi dnevni unos za mlađe skupine stanovništva.

Ovim je po prvi put provedena procjena izloženosti bakru iz svih prehrambenih i neprehrambenih izvora. Prirodno prisutne razine bakra u hrani i sastojcima hrane, te dugotrajna uporaba bakrenog posuđa i bakrenih cijevi značajno doprinose unosu bakra. Zanemariv je doprinos kroz pesticide, aditive u hrani i hrani za životinje i gnojiva.

Početna i prijelazna hrana za dojenčad značajno doprinosi prehrambenoj izloženosti bakru kod dojenčadi i male djece. Ipak, imajući u vidu povećane potrebe za nutrijentima za rast djece ne očekuje se štetan učinak uslijed izloženosti bakru iz ovih izvora. Prethodno je EFSA provela procjene u vezi s nedostatkom bakra i odgovarajućim unosom bakra za sve dobne skupine.

Znanstveno mišljenje EFSA-e usvojeno nakon ponovne evaluacije orijentacijskih vrijednosti za bakar temeljenih na zdravlju i procjene izloženosti iz svih izvora dostupno je na sljedećoj poveznici:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2023.7728