EU pomaže BiH u napretku sustava sigurnosti hrane po europskim standardima

Mostar, 26.03.2021.   

O  napretku od strane Europske unije (EU) financiranog twinning projekta “Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju u sektoru sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini s pravnom stečevinom EU” razgovarano je na 2. sastanku Upravnog odbora projekta održanom 16. ožujka 2021.

Tim stručnjaka iz Litve, Italije i Mađarske, iako radeći na daljinu zbog trenutačne Covid situacije, susreo se sa svojim kolegama u Bosni i Hercegovini kako bi razgovarali o provedenim aktivnostima i postignućima realiziranim tijekom prvog polugodišta rada na projektu. U tom razdoblju, zajedničke stručne skupine su bile u mogućnosti ocijeniti veliki broj zakonodavnih akata u BiH  i dati preporuke o tome kako ih usuglasiti s pravnom stečevinom Unije.  Na taj način se osigurava temelj za daljnji razvoj projektnih aktivnosti, pomažući mjerodavnim tijelima Bosne i Hercegovine u razvoju  učinkovitog sustava sigurnosti hrane.

Projekt će pratiti nalaze različitih gap analiza kroz daljnji rad na zakonodavnim poboljšanjima i planovima procjene rizika zajedno s institucijom korisnicom  i osigurati  obuke,   poput onih za službene inspektore i operatere u poslovanju s hranom i dr. u predstojećem razdoblju.

Twinning projekt financira Europska unija u iznosu od 1,5 milijuna EUR, a provodi ga konzorcij koji predvodi Litva, sa svojim partnerima iz Italije i Mađarske. Zemlju korisnika predstavljaju Agencija za sigurnost hrane BiH, u suradnji s mjerodavnim tijelima Federacije BiH i Republike Srpske, te Brčko Distrikta BiH. Projektom je predviđen pregled zakonodavstva u području sigurnosti hrane Bosne i Hercegovine i njegovo postupno usklađivanje s pravnom stečevinom EU, jačanje institucionalnih kapaciteta domaćih mjerodavnih tijela za provedbu službenih kontrola sigurnosti hrane, razvoj i jačanje znanstveno utemeljenog sustava procjene rizika i jačanje sustava za odobravanje domaćih proizvoda kao zaštićenih oznaka podrijetla, proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim oznakama ili zajamčeno tradicionalnim specijalitetima. Projekt traje tri godine (2020.-2023.).

Više informacija o projektu možete dobiti putem e-maila twinning1@fsa.gov.ba.