FAO trening “Praktični alati za pripremu i procjenu GI specifikacija i izradu plana interne kontrole”

Službenici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine sudjelovali su na treningu o praktičnim alatima za pripremu i procjenu GI specifikacija i izradu plana interne kontrole koji je održan 19. i 20. srpnja 2022. godine na Jahorini. Trening je organiziran u sklopu projekta Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) pod nazivom „Jačanje administrativnog sustava za upravljanje i podršku oznaka zaštite zemljopisnog porijekla (TCP/BIH/3801)“.

Tijekom dvodnevnog treninga sudionicima su predstavljeni praktični alati i primjeri za pripremu i pisanje adekvatne specifikacije za uspješnu i profitabilnu oznaku zemljopisnog podrijetla, izradu plana interne kontrole i provođenje učinkovite eksterne kontrole.

Za zaštićene oznake podrijetla, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta koje označavaju proizvode, provjeru usuglašenosti sa specifikacijom provodi jedno ili više kontrolnih tijela koja djeluju kao tijela za ocjenjivanje usuglašenosti za proizvode ovlaštena od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine mora odobriti plan kontrole koji, na temelju specifikacije proizvoda za zaštićene oznake podrijetla, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, izrađuje tijelo za ocjenjivanje usuglašenosti.