Kako bi se prikupili i procijenili najnoviji znanstveni podaci od značaja za kontrolu termotolerantnih vrsta roda Campylobacter (C. jejuni i C. coli), pri uzgoju brojlera i proizvodnji pilećeg mesa, u veljači 2023. godine u Rimu je održan „Zajednički sastanak stručnjaka FAO/WHO za procjenu mikrobiološkog rizika“ (Joint FAO/WHO Expert Meeting on Microbiological Risk Assessment, JEMRA). Sastanak je sazvan u skladu sa zahtjevom s 52. zasjedanja Odbora za higijenu hrane Codex Alimentarius (Codex Committee on Food Hygiene, CCFH).
Na sastanku su razmotreni aspekti primarne proizvodnje brojlera, od ulaska pilića u proizvodne objekte do krajnjih potrošača. Cilj sastanka bio je identifikacija i procjena kontrolnih mjera za Campylobacter u lancu proizvodnje brojlera.
Stručnjaci su razmotrili dostupne podatke o kontroli bakterije Campylobacter, uključujući znanstvenu literaturu objavljenu od 2008. do listopada 2022. godine, kao i podatke prikupljene za ovaj sastanak na temelju javnog poziva.
U izvješću sa sastanka koje su nedavno objavili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) predstavljeni su savjeti koji su korisni za procjenitelje rizika, one koji upravljaju rizikom na državnoj i međunarodnoj razini te za uposlene u prehrambenoj industriji koji rade na kontroli opasnosti u peradarstvu.
Kako se navodi u zaključcima izvješća, intervencije usmjerene na patogene koji se prenose putem hrane, kao što su iradijacija i temeljito kuhanje, učinkovite su za eliminiranje Campylobacter u mesu. Intervencije usmjerene na opasnosti, dobre poljoprivredne prakse i higijenske prakse usmjerene na uobičajene patogene koji se prenose putem hrane, mogu biti učinkovite za reduciranje Campylobacter. Nema intervencija kojima se može specifično kontrolirati Campylobacter u mesu. Stručnjaci su prepoznali da postoje nedostaci u vezi s podacima te da nove tehnologije mogu ponuditi perspektivne pristupe za reduciranje Campylobacter u pilećem mesu. Daljnje globalne promjene u industriji, porast globalne populacije, klimatske promjene i povećani zahtjevi za proteinima životinjskog podrijetla u pojedinim regijama dovest će do potrebe za novim procjenama kontrolnih mjera, navodi se, pored ostaloga, u izvješću.
Izvješće je dostupno na sljedećoj poveznici:
https://openknowledge.fao.org/handle/20.500.14283/cc9607en