Informativna kampanja „Zaustavite afričku svinjsku kugu“

S gotovo četiri milijuna tona izvoza godišnje, Europska unija je najveći izvoznik svinjetine i proizvoda od svinjetine u svijetu, zbog čega je ovo jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti u poljoprivrednom sektoru. Uzgoj svinja ostvaruje 8,8% ukupne proizvodnje poljoprivrednog sektora u 27 članica EU. Potražnja za svinjetinom na globalnoj razini je u porastu, što bi moglo voditi porastu proizvodnje u Europi.

Međutim, svinjogojstvo se suočava s afričkom svinjskom kugom, ozbiljnom prijetnjom koja bi mogla uzrokovati značajnu ekonomsku štetu, kako na razini pojedinačnih država, tako i na području cijele Europe.

Što je afrička svinjska kuga?

Afrička svinjska kuga (ASK) je kontagiozna virusna zarazna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je u mnogim zemljama izazvao ekonomski poremećaj. Kina se, na primjer, suočava sa značajnim problemima u poljoprivrednom sektoru zbog nekoliko epidemija u zemlji. Ponekad je potrebno i nekoliko godina da se bolest iskorijeni.

Trenutačno ne postoji cjepivo niti lijekovi za ASK, tako da u slučaju izbijanja epidemije može uslijediti eradikacija velikog broja domaćih i divljih svinja u zahvaćenom području.

Broj slučajeva epidemije ASK je porastao tijekom godina, a u vrijeme pisanja ovog teksta, bolest je prisutna u 13 europskih država (Belgija, Bugarska, Estonija, Grčka, Mađarska, Latvija, Litva, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Ukrajina).

Područja zahvaćena virusom ASK izložena su značajnim financijskim gubicima zbog ograničenja na izvoz mesa, dok smanjenje broja divljih svinja izazvano virusom može imati negativan utjecaj na aktivnosti u lokalnim šumama.

Bosna i Hercegovina je, na temelju procjene rizika koju je provela Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) identificirana kao rizična zbog blizine određenim zemljama u kojima je prisutna afrička svinjska kuga te je uključena u informativnu kampanju zajedno s još osam zemalja iz ovog dijela Europe (Albanija, Hrvatska, Grčka, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija).

Otkrivanje, prevencija, prijavljivanje

S obzirom na to da epidemija ASK može imati razorne posljedice, otkrivanje, prevencija i prijavljivanje su ključni za suzbijanje ove smrtonosne bolesti.

Kampanja „Zaustavite afričku svinjsku kugu“ usmjerena je na jačanje svijesti i pružanje općih informacija o ASK koje su namijenjene farmerima, lovcima i široj javnosti.

Kampanju možete podržati kroz preuzimanje i diseminaciju informativnih članaka, info grafika i postera koji su dostupni na sljedećoj poveznici:

https://www.efsa.europa.eu/stopASF/#/hr/