IPA 2018: EU donirala vozila za potrebe provedbe monitoringa i kontrolnih aktivnosti u BiH

Svečana primopredaja 14 vozila Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, koje je donirala Europska unija, održana je 28. rujna 2021. godine u Sarajevu. Vrijednost vozila iznosi više od 200.000 eura, a dio su ukupne podrške Europske unije jačanju kapaciteta sektora sigurnosti hrane i fitosanitarnog sektora u Bosni i Hercegovini.

U dijelu koji se odnosi na sektor sigurnosti hrane, sredstvima iz Instrumenta pretpristupne pomoći za 2018. godinu (IPA 2018), po dva vozila dodijeljena su Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta BiH. Navedena vozila donirana su nadležnim institucijama u sektoru sigurnosti hrane za potrebe provedbe monitoringa i kontrolnih aktivnosti.

Prigodom primopredaje vozila, dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, zahvalio je na ovoj vrijednoj donaciji predstavnicima Delegacije Europske unije, koje je predvodio Nj.E. Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini.

„Bosna i Hercegovina je, usvajanjem državne Strategije ruralnog razvoja i poljoprivrede, prije nekoliko godina otvorila kanale za podršku Europske unije sustavu sigurnosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne zaštite. EU će kroz tehničke projekte unaprjeđenja kapaciteta i usklađivanje zakonodavstva omogućiti Bosni i Hercegovini da odgovori svojim zadacima u segmentu sigurnosti hrane vezano za uvjete zaštite potrošača u BiH, ali i za izvoz proizvoda na zahtjevna tržišta, uključujući i tržište Europske unije“, naglasio je u svom izlaganju ravnatelj Hajrić.

Nj.E. Johann Sattler istaknuo je da su kontrola i sigurnost hrane od izuzetnog značaja za tržište EU koje ima više od pola milijarde potrošača i više od 45 milijuna uposlenih u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru. „Pozivam sve nazočne da nastave s profesionalizacijom fitosanitarnih službi, unaprjeđenjem fitosanitarne kontrole, uređenjem unutarnjeg tržišta u skladu s tržištem EU i usklađivanjem zakonodavstva sa zakonodavstvom i fitosanitarnim standardima Europske unije“, poručio je veleposlanik Sattler.

Pored tehničke podrške jačanju kapaciteta nadležnih institucija u sektoru sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini, u sklopu IPA 2018 trenutačno se provodi Twinning projekt “Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju u sektoru sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini s pravnom stečevinom EU“. Projekt se financira sredstvima EU u iznosu od 1,5 milijuna EUR, a provodi ga konzorcij koji predvodi Litva sa svojim partnerima iz Italije i Mađarske.