Konferencija „Certifikacijom do uspjeha!“

U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) 07. travnja 2021. godine održana je online konferencija „Certifikacijom do uspjeha! Stjecanje zemljopisnih oznaka za poljoprivredne proizvode Bosne i Hercegovine“ na kojoj je sudjelovalo više od 70 predstavnika udruga proizvođača, subjekata u poslovanju s hranom, institucija i međunarodnih projekata. Konferencija je održana u okviru projekta „Razvoj održivog turizma u BiH“ za čiju je provedbu zadužen USAID.

Na konferenciji je, pored ostaloga, istaknuto da su oznake zemljopisnog podrijetla jedan od najlakših načina da turisti saznaju za određenu zemlju, te da industrija turizma globalno ima veliku korist od certificiranih proizvoda, jer su ti proizvodi značajan dio turističke ponude.

Uvodnim obraćanjima konferenciju su otvorili dr.sc. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Feđa Begović, predstavnik USAID-a.

„Prehrambeni proizvodi koji nose oznaku zemljopisnog podrijetla na tržištu spadaju u prehrambene proizvode više cjenovne kategorije. Oznake zemljopisnog podrijetla pomažu domaćim proizvođačima u podizanju kvalitete njihovih proizvoda, te doprinose stvaranju identiteta i prepoznatljivosti proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu“, istaknuo je u svom obraćanju ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Pozvao je sve koji su zainteresirani za registraciju oznaka podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta da pristupe procesu stjecanja navedenih oznaka u kojem će imati odgovarajuću potporu Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Dr.sc. Dragan Brenjo, šef Odsjeka za certifikaciju i označavanje hrane  u Agenciji za sigurnost hrane BiH dao je sudionicima konferencije informacije o načinu i postupku stjecanja oznake zemljopisnog podrijetla. Pojasnio je razvoj politike kvalitete Europske unije, način njezinog  transponiranja u pravni okvir i provedbe u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je da su tri prehrambena proizvoda u Bosni i  Hercegovini dobila rješenja o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla (Livanjski sir, Nevesinjski krumpir i Visočka pečenica), a jedan proizvod je dobio rješenje o registraciji oznake podrijetla (Livanjski izvorni sir).

Sudionicima konferencije također su predstavljene aktivnosti međunarodnih projekata, te dostupni mehanizmi potpore koji mogu pomoći udrugama zainteresiranim za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla prehrambenih prozvoda, a s predstavnicima pojedinih  institucija i udruženja iz susjedne Srbije i Hrvatske razmijenjena su mišljenja i iskustva o mogućnostima povezivanja proizvoda s međunarodnim tržištima i poboljšanim kanalima prodaje.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u suradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH i uz potporu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uspostavila je pravni okvir za registraciju oznaka podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeano tradicionalnog specijaliteta. U suradnji s Europskom komisijom, kroz IPA 2018 Twinning projekt „Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju sa pravnom stečevinom EU u sektoru sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini“, provode se aktivnosti na provedbi propisa u navedenom području.