“Krajiški omač” i “Krajiška trahana” registrirani oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta

Dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine uručili su danas u Bihaću predstavnicima Udruženja ”Stari-novi okus” rješenja o upisu proizvoda “Krajiški omač” i “Krajiška trahana” u Registar zajamčeno tradicionalnih specijaliteta. To su ujedno prvi proizvodi u Bosni i Hercegovini registrirani oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

“Osim ova dva proizvoda, mi smo u proteklom razdoblju izdali rješenja za još pet proizvoda koji su registrirani oznakom podrijetla i oznakom zemljopisnog podrijetla. Posebno nam je zadovoljstvo što je za “Livanjski sir”, kao jedan od proizvoda registriranih u Bosni i Hercegovini, posredstvom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, pokrenuta procedura registracije na razini Europske unije”, izjavio je dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Uz “Livanjski sir”, oznakom zemljopisnog podrijetla registrirani su “Visočka pečenica” i “Nevesinjski krompir”, dok su oznakom podrijetla registrirani “Livanjski izvorni sir” i “Drvarski mućeni pekmez od drenjina”. Značajnu potporu procesu registracije oznaka, kroz novčane poticaje, pružaju entitetska ministarstva poljoprivrede.

“Desetljeća usmenih i pismenih receptura našeg krajiškog naroda napokon su prepoznata i kroz uvrštavanje u Registar zajamčeno tradicionalnih specijaliteta. Na ovaj način u prilici smo dodatno promovirati bogatu krajišku trpezu i turističku ponudu, ali i čuvati našu kulturnu baštinu. Vjerujem da će ova aktivnost pružiti priznanje proizvođačima i očuvati izvorni karakter ovih specijaliteta. U okviru Federalnog ministarstva poljoprivrede opredijeljeni smo da naše proizvođače podržimo i kroz podršku certifikaciji proizvodnje, što će doprinijeti njihovom boljem pozicioniranju na tržištu”, kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Predstavnici Udruženja ”Stari-novi okus” i Obrtničke komore USK izrazili su zadovoljstvo zbog uspješno provedene procedure registracije oznaka.

“Ova oznaka za odabrane proizvode kao “Zajamčeno tradicionalni specijalitet” omogućit će certifikaciju postojećih proizvođača tradicionalne hrane, ali isto tako pružiti mogućnost za novo pokretanje  startup-ova, te osnivanje novih obrta i nova zapošljavanja. Kroz projekt je predviđena certifikacija najmanje dva postojeća proizvođača i dva nova proizvođača koji će se certifiicirati i imati pravo korištenja oznake na svojim proizvodima. Obrtnička komora će nastojati da se to proširi na veći broj proizvođača, s tim da ćemo svakako voditi računa o zakonskim regulativama u pogledu korištenja oznake i certifikacije proizvođača”, istaknuo je Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK.

“Krajiški omač” i “Krajiška trahana” su dvije vrste tjestenine koje se odlikuju tradicionalnom recepturom i načinom proizvodnje u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, odnosno na području Unsko-sanskog kantona.

Prof.dr.sc.Halid Makić naglasio je da su aktivnosti na registraciji oznake za “Krajiški omač” i “Krajišku trahanu” financijski potpomognute od strane projekta “USAID Turizam BiH”.

“Izradu proizvođačke specifikacije i ostale potrebne dokumentacije pripremali su profesori Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću. Ova oznaka ima višestruki značaj, kako za proizvođače tradicionalne hrane, tako i za turističke subjekte u Unsko-sanskom kantonu. Pored toga, ova oznaka je i obilježje USK, pa i šire, kao dio turističkog brenda destinacije, te obilježje gastronomske ponude USK”, pojasnio je prof. Makić.