Obilježen Međunarodni dan sigurnosti hrane

U nazočnosti brojnih visokih uzvanika i gostiju, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz podršku projekta USAID/Sweden FARMA II, obilježila je prigodnom svečanošću Međunarodni dan sigurnosti hrane koji je ove godine, u skladu s Rezolucijom Opće skupštine UN-a, po prvi put biti obilježen širom svijeta. Svečanost je održana 7. lipnja 2019. godine u Gradskoj vijećnici u Mostaru. U prvom dijelu programa predstavnicima nadležnih domaćih i međunarodnih institucija i udruga obratili su se:

  • Dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine,
  • Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH,
  • Peter Duffy, voditelj Misije USAID u BiH,
  • Zlatan Vujanović, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH,
  • Miroslav Bojić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske,
  • Maja Došenović, program menadžer Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, istaknuo je u svom obraćanju kako sigurnost hrane ima izravan utjecaj na zdravlje potrošača, gospodarski razvoj, poljoprivredu, osiguranje dovoljnih količina hrane, pristup tržištu, turizam, biodiverzitet i održivi razvoj. Ravnatelj Agencije je, pored ostaloga, rekao da je sigurnost hrane zajednička odgovornost države, znanstveno-istraživačkih institucija, strukovnih organizacija, subjekata u poslovanju sa hranom i samih potrošača. U skladu s porukom prvog Međunarodnog dana sigurnosti hrane, naglasio je da svi imaju obvezu dati svoj doprinos u očuvanju sigurnosti hrane.

sdshs2

U drugom dijelu programa održana je promocija monografije „Genetski modificirani organizmi – stanje i perspektive“ čiji je izdavač Agencija za sigurnost hrane BiH. Nazočnima su se obratili recenzenti monografije akademik prof.dr. Novo Pržulj i prof. dr. Kasim Bajrović, mr.sci. Dragan Brenjo, zamjenik ravnatelja Agencije za sigurnost hrane BiH i prof. dr. Vojislav Trkulja, predsjednik Vijeća za GMO i koautor monografije.

sdsh22

sdsh3

U glazbenom dijelu programa nastupili su Bruno Vuger, Robert Sivrić i Ivan Zvonimir Stejskal, studenti komorne glazbe Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.