Održan ciklus radionica o deklariranju proizvoda od mesa i mlijeka, hranjivim vrijednostima i prehrambenim aditivima

U sklopu projekta „Unaprjeđenje sustava sigurnosti hrane u BiH“, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u suradnji s Češkom razvojnom agencijom, organizirala je radionice pod nazivom „Deklariranje proizvoda od mesa i mlijeka, hranjive vrijednosti i prehrambeni aditivi“ na kojima je sudjelovalo 75 predstavnika mjerodavnih institucija u Bosni i Hercegovini i subjekata u poslovanju s hranom. Radionice su održane u razdoblju od 3. – 7. listopada 2019. godine u Sarajevu, Mostaru i Laktašima.

Kroz prezentacije Jana Rosmusa (Češka razvojna agencija) i Lenke Sedlackov, (Državni veterinarski institut, Prag), sudionici radionice upoznati su sa zakonodavstvom i praksom Europske unije u sljedećim područjima:

  • Aditivi u hrani – zakonodavstvo i praktični primjeri;
  • Deklariranje hrane- zakonodavstvo i praktični primjeri;
  • Analiza aditiva u hrani i
  • Hranjiva vrijednost i izračun hranjive vrijednosti hrane.

Radionica Sa

Radionica Mo

Radionica BL

 

Projekt „Unaprjeđenje sustava sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini“ financira Češka razvojna agencija. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u suradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH, korisnik je projekta u dijelu koji se odnosi na potporu uspostavljanju pilot sustava za kontrolu aditiva u hrani. Projekt je u potpunosti usklađen s preporukama Europske komisije za područje sigurnosti hrane.