Održan sastanak o provedbi Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnoga i životinjskoga podrijetla za 2025. godinu

Predstavnici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i mjerodavnih inspekcijskih tijela održali su 19. svibnja 2025. godine u Mostaru sastanak o provedbi Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnoga i životinjskoga podrijetla za 2025. godinu. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Federalne uprave za inspekcijske dozvole, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona.

Sastanak je otvorio dr.sc. Sanin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, istaknuvši značaj kontinuirane provedbe Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnoga i životinjskoga podrijetla s aspekta zaštite zdravlja potrošača u Bosni i Hercegovini, kao i neometane trgovine hranom.

Ostaci pesticida u ili na hrani biljnoga i životinjskoga podrijetla javljaju se kao rezultat uporabe kemijskih sredstava u zaštiti bilja i biocidnih preparata, a mogu predstavljati rizik po javno zdravlje.

Višegodišnji program kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnoga i životinjskoga podrijetla za 2025. godinu ima za cilj utvrditi količinu ostataka pesticida i njihovih metabolita u hrani, provjeriti odgovaraju li propisima koji određuju maksimalne razine ostataka pesticida (MRL) i pridržavaju li se proizvođači načela dobre poljoprivredne prakse (GAP) te na taj način zaštititi zdravlje potrošača. Ovaj program provodi se u suradnji s mjerodavnim inspekcijskim tijelima entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Financijska sredstva za laboratorijske usluge analiza na prisutnost pesticida u i na hrani biljnoga i životinjskoga podrijetla za 2025. godinu osigurana su u proračunu Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Program kontrole (monitoring) ostataka pesticida u i na hrani biljnoga i životinjskoga podrijetla obuhvaća uzorkovanje, obradu uzoraka, identifikaciju prisutnih pesticida i utvrđivanje razine njihovih ostataka, eventualnu brzu procjenu rizika, te pripremu izvješća koje se dostavlja na razmatranje i usvajanje Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.