Održan sastanak s proizvođačima maslinovog ulja

U cilju što bolje provedbe propisa o maslinovom ulju u Mostaru je danas održan sastanak predstavnika Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i proizvođača maslinovog ulja. Službenici Agencije su upoznali proizvođače s njihovim obvezama u pogledu provedbe propisa, koji omogućuju zaštitu zdravlja i interesa potrošača, kao i ravnopravan položaj i zaštitu interesa proizvođača na tržištu Bosne i Hercegovine.

 

Kao što je poznato, maslinovo ulje ima određena svojstva, posebno organoleptička i nutritivna, koja, uzimajući u obzir troškove proizvodnje, omogućuju veću tržišnu cijenu u odnosu na većinu drugih biljnih masti i ulja.

 

Na prijedlog Agencije, u suradnji s nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je donijelo Pravilnik o tržišnim standardima za maslinovo ulje („Službeni glasnik BiH“, broj 81/12), Pravilnik o metodama analize maslinovog ulja („Službeni glasnik BiH“, broj 68/13) i Pravilnik o ovlašćivanju panela za organoleptičku analizu djevičanskih maslinovih ulja („Službeni glasnik BiH“, broj 74/14).

 

Pravilnikom o tržišnim standardima za maslinovo ulje propisana je kategorizacija, naziv i definicije ulja, tehnološki postupci koji se primjenjuju u proizvodnji i preradi ulja, ambalaža i uvjeti pakiranja, te dodatni ili specifični podaci koji trebaju biti navedeni kod označavanja ulja.

 

Proizvođači maslinovog ulja iskazali su veliko zanimanje za daljnje aktivnosti Agencije na provedbi navedenih propisa, osobito za sudjelovanje u radu panela za organoleptičku analizu djevičanskih maslinovih ulja, koje na prijedlog Agencije ovlašćuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.