Održana ekspertska misija na temu „Laboratorijska analiza pesticida i kontaminanata u hrani“

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je, u suradnji s TAIEX-om (Technical Assistance and Information Exchange), instrumentom Europske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija, u razdoblju od 20.-24.06.2016. godine u Mostaru održala ekspertsku misiju na temu „Laboratorijska analiza pesticida i kontaminanata u hrani“.

Cilj je bio pružanje pomoći nadležnim tijelima u BiH i laboratorijskom osoblju za provedbu službenih kontrola pesticida i kontaminanata u hrani, uključujući procedure uzorkovanja i metode analize pesticida, a ista je realizovana putem predavanja, odnosno prezentacija, te posjeta laboratorijama za kontrolu hrane. Ekspertskoj misiji su nazočili predstavnici nadležnih institucija BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH.

U sklopu ekspertske misije obavljen je posjet laboratorijama Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske u Banjaluci, tijekom kojeg se ekspert Europske komisije upoznao sa stanjem u ovim laboratorijama, opremom i kadrom koje posjeduju, te identificirao probleme s kojim se susreću u svom radu.