Održana obuka o primjeni IMPRORISK modela za procjenu rizika

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine organizirala je, u suradnji s Glavnim državnim laboratorijem Cipra (State General Laboratory, SGL), obuku o primjeni IMPRORISK modela koja je održana 6. lipnja 2024. godine na Buni, Mostar. IMPRORISK model služi za procjenu rizika. Razvijen je na Cipru, a pruža doprinos usklađivanju  metodologija za procjenu prehrambene izloženosti u Europi.

Na obuci je sudjelovalo 19 službenika iz institucija u Bosni i Hercegovini, uključujući predstavnike Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, entitetskih ministarstava poljoprivrede, instituta, zavoda i fakulteta.

U uvodnom dijelu obuke, učesnicima se obratio dr.sci. Slobodan Dojčinović, zamjenik ravnatelja Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, koji je naglasio značaj razmjene iskustava o primjeni savremenih  modela i metodologija procjene rizika sa aspekta zaštite zdravlja potrošača.

U praktičnom dijelu obuke, Aspasia Sarandi i Demetris Kafouris, predavači iz Glavnog državnog laboratorija Cipra, koristeći podatke o konzumaciji hrane u Bosni i Hercegovini, upoznali su polaznike obuke s načinom funkcioniranja i korištenja IMPRORISK modela.

IMPRORISK model, pored ostaloga, doprinosi procesu donošenja odluka i upravljanja rizicima podrijetlom iz hrane. Pruža informacije o  postotku stanovništva čija izloženost specifičnim kemijskim supstancama prekoračuje orijentacijske vrijednosti koje utječu na zdravlje ljudi.

Obuka o IMPRORISK modelu organizirana je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini.  Tim povodom, 7.6.2024. godine u Mostaru će biti održana i Međunarodna konferencija „Jedno zdravlje – trenutačno stanje i izazovi za provedbu“, koju Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine organizira uz podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).