Održana Radionica o upravljanju epidemijama čiji je uzrok ili put prijenosa hrana

Radionica o upravljanju epidemijama čiji je uzrok ili put prijenosa hrana na kojoj su predstavnici mjerodavnih institucija iz Savezne Republike Njemačke i Bosne i Hercegovine razmatrali ključne aspekte procjene i komunikacije rizika te upravljanja rizikom u kriznim situacijama održana je u periodu od 22.-26. listopada 2018. godine na Ilidži. Organizirana je u suradnji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine sa Saveznim institutom za procjenu rizika (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) i Saveznim uredom za zaštitu potrošača i sigurnost hrane (Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit, BVL) i uz financijsku potporu Saveznog ministarstva hrane i poljoprivrede (Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft, BMEL).

Ova aktivnost pripremljena je i realizirana u okviru tehničke potpore Vlade Savezne Republike Njemačke za unaprjeđenje poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini, a dogovorena je u procesu prilagodbe trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Učesnicima Radionice uvodnim govorima obratili su se dr.sc. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, prim. dr. Draženka Malićbegović, pomoćnik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Zlatan Vujanović, ministar trgovine u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Jonas Türk, predstavnik Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini te dr. Nicole Gollnick (BfR). Svi govornici istaknuli su značaj međusektorske suradnje u Bosni i Hercegovini u prevenciji i odgovoru na epidemije čiji je uzrok ili put prijenosa hrana.

bfr2

Interaktivna Radionica pružila je predstavnicima mjerodavnih institucija u Bosni i Hercegovini, kao ciljnoj skupini, detaljan uvid u iskustva mjerodavnih institucija u Saveznoj Republici Njemačkoj u upravljanju epidemijama čiji je uzrok ili put prijenosa hrana. Kroz kombinaciju teoretskog i praktičnog rada razmijenjena su iskustva i predstavljene prednosti koje donosi učinkovita primjena procedura analize rizika te pravovremena i dosljedna komunikacija rizika.

bfr3

bfr4

U okviru radionice provedena je simulacija epidemije čiji je uzročnik Salmonella Enteritidis koja je, u skladu sa zamišljenim scenarijem, obuhvatila 34 oboljele osobe u oba entiteta i Brčko distriktu. Na ovom primjeru ukazano je na zdravstvene i socio-ekonomske aspekte kriznih situacija u području sigurnosti hrane i javnog zdravstva.