Podneseni zahtjevi za registraciju proizvoda “Krajiški omač“ i “Krajiška trahana“ oznakom “zajamčeno tradicionalni specijalitet”

Udruženje proizvođača “Stari-novi okus“, koje djeluje pri Obrtničkoj komori Unsko-sanskog kantona, podnijelo je zahtjeve za registraciju proizvoda “Krajiški omač“ i “Krajiška trahana“ oznakom “zajamčeno tradicionalni specijalitet”.

Obavijesti o zahtjevima za registraciju navedenih proizvoda oznakom “zajamčeno tradicionalni specijalitet” objavljene su u “Službenom glasniku BiH“, broj 20/23 od 24. ožujka 2023. godine, a proizvođačke specifikacije dostupne su na službenoj web stranici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine:

Sukladno Pravilniku o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode (“Službeni glasnik BiH”, broj 90/18), obrazloženi prigovor na objavljeni zahtjev može se podnijeti u roku od dva mjeseca računajući od dana objavljivanja sadržaja zahtjeva u “Službenom glasniku BiH”.

Trenutačno je, u skladu s odredbama Pravilnika o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode, registrirano pet proizvoda, i to tri proizvoda oznakom zemljopisnog podrijetla (“Nevesinjski krompir“ “Visočka pečenica“ i “Livanjski sir“) i dva oznakom podrijetla (“Livanjski izvorni sir“ i “Drvarski mućeni pekmez od drenjina“).

Više informacija o proceduri registracije oznaka podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta možete pronaći ovdje.