Posjet Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću

Dr.sci Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine posjetio je 23. lipnja 2023. godine Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću. U razgovoru s akademskim osobljem i uposlenicima laboratorija Biotehničkog fakulteta, direktor Hajrić upoznat je sa znanstveno-istraživačkim projektima koje trenutačno provodi ovaj fakultet te s laboratorijskim kapacitetima.

Razgovarano je o dosadašnjoj suradnji Agencije i Biotehničkog fakulteta, a predstavnici dviju institucija razmijenili su mišljenja i o mogućnostima provedbe zajedničkih aktivnosti u predstojećem razdoblju.

Direktor Hajrić istaknuo je da je potrebno u predstojećem razdoblju unaprijediti suradnju Agencije i Biotehničkog fakulteta, osobito u pogledu korištenja dostupnih međunarodnih fondova i projekata za unaprjeđenje znanstvenih i tehničkih kapaciteta dviju institucija, što bi doprinijelo jačanju sustava sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini.

Prof.dr.sc. Halid Makić predstavio je  istraživanje o utjecaju načina izolacije bioloških aktivnih tvari biljaka na funkcionalnu aktivnost biljnih pripravaka koje Biotehnički fakultet provodi uz financijsku potporu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti kroz Program financiranja/sufinanciranja znanstveno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću je član Mreže organizacija u području sigurnosti hrane i hrane za životinje u Bosni i Hercegovini koju je Agencija za sigurnost hrane BiH formirala za potrebe realizacije zadataka i projekata delegiranih i/ili financiranih od strane međunarodnih organizacija, među kojima su Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) te druge međunarodne organizacije iz područja sigurnosti hrane i hrane za životinje.