Posjet izaslanstva Agencije za sigurnost hrane Republike Azerbejdžan

Izaslanstvo Agencije za sigurnost hrane Republike Azerbejdžan boravilo je 9. i 10. listopada 2019. godine u službenom posjetu Bosni i Hercegovini kako bi se upoznalo s organizacijom i radom mjerodavnih institucija u sustavu sigurnosti hrane u našoj zemlji.

Pod predsjedavanjem dr.sci. Džemila Hajrića, ravnatelja Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je održan plenarni sastanak kojem su, uz predstavnika izaslanstva iz Azerbejdžana, nazočili i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnose Bosne i Hercegovine, Ureda za veterinarstvo BiH i Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Na sastanku su razmijenjene informacije o nadležnostima i trenutačnim aktivnostima u sustavu sigurnosti hrane u obje zemlje te o procedurama kontrole uvoza i izvoza hrane. S ciljem razmjene iskustava i najboljih praksi razgovarano je o unaprjeđenju suradnje dviju zemalja u području poljoprivrede, sigurnosti hrane, veterinarstva i zaštite zdravlja bilja.

U okviru posjeta Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, predstavnici Agencije za sigurnost hrane Republike Azerbejdžan upoznati su s nadležnostima i aktivnostima ove institucije, osobito u dijelu koji se odnosi na usklađivanje propisa u Bosni i Hercegovini sa zakonodavstvom EU, procjenu rizika i jačanje kapaciteta nadležnih institucija i subjekata u poslovanju s hranom za provedbu propisa o hrani.

posjeta AFSA2

posjeta AFSA3

Predstavnici Agencije za sigurnost hrane Republike Azerbejdžan posjetili su, također, Zavod za higijenski nadzor namirnica i zaštitu životne sredine koji djeluje pri Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Federalni agromediteranski zavod u Mostaru, gdje su upoznati s organizacijom i radom laboratorija za analizu hrane koji djeluju u okviru ovih institucija.