Predavanje o sigurnosti hrane povodom Svjetskog dana srca

S ciljem promocije značaja sigurnosti hrane u predškolskim ustanovama i osnovnim školama, službenici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u Mostaru su danas održali prigodno predavanje na kojem su predstavljena temeljna pravila koja pomažu u sprječavanju bolesti koje se prenose hranom kroz pravilno rukovanje, pripremu i čuvanje hrane.

Na predavanju je sudjelovalo 30 odgajatelja u predškolskim ustanovama i nastavnika u osnovnim školama s područja Mostara, a održano je u sklopu kampanje “Dani srca u Mostaru 2025” koju provodi Sportski savez Grada Mostara.

U uvodnom obraćanju sudionicima predavanja, dr.sc. Sanin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine istaknuo je važnost odgajatelja i nastavnika u stjecanju ispravnih higijenskih navika u postupanju s hranom kod djece predškolskog uzrasta i početnih razreda osnovne škole.

Uz koncept „Pet ključeva za sigurniju hranu“ koji je razvila Svjetska zdravstvena organizacija, sa sudionicima su podijeljene informacije i preporuke mjerodavnih domaćih i međunarodnih organizacija za poučavanje djece o očuvanju higijene i zdravstvene ispravnosti hrane.

Pored toga, predstavljene su dvije informativne kampanje, #Safe2Eat i #PlantHealth4life, koje Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) provodi u suradnji s Agencijom za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Usvajanje ispravnih navika pri postupanju s hranom u djetinjstvu može imati veoma značajan utjecaj na prevenciju bolesti koje se prenose hranom. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 420 000 ljudi u svijetu godišnje umire zbog posljedica bolesti uzrokovanih kontaminiranom hranom, od čega je 40 %, odnosno 125 000 djece mlađe od pet godina.

Sigurnost hrane je zajednička odgovornost vlada, proizvođača i potrošača. Svaki pojedinac može doprinijeti da hrana koju konzumiramo bude sigurna i da ne našteti našem zdravlju.