Prednosti registracije i zaštite prehrambenih proizvoda oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda

Povećanje prepoznatljivosti proizvoda, sprječavanje neovlaštenog korištenja registriranog naziva te postizanje veće tržišne cijene samo su neki od benefita koje proizvođačima prehrambenih proizvoda s posebnim karakteristikama može donijeti registracija oznake izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda hrane.  O ostalim prednostima koje ove oznake donose proizvođačima i zemljopisnom području s kojeg zaštićeni proizvodi potječu razgovarano je na Radionici o politici kvalitete hrane koja je, u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, održana danas na Ilidži.

web2

Radionica na kojoj su se okupili predstavnici nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, proizvođači i predstavnici ovlaštenih certifikacijskih tijela iskorištena je za razmjenu iskustva u ovoj oblasti s predstavnicima ministarstava poljoprivrede koja su nadležna za registraciju oznaka u Italiji i Hrvatskoj. Italija je, s ukupno 293 zaštićena proizvoda, jedan od lidera po broju registriranih oznaka izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda hrane u Europskoj uniji. Prema posljednjim službenim podacima, ukupna vrijednost trgovine svih prehrambenih proizvoda sa zaštićenim oznakama na razini EU iznosi 54,3 milijarde eura.

Bosna i Hercegovina ima pravne preduvjete za obradu zahtjeva subjekata u poslovanju s hranom za registraciju oznake izvornosti i oznake zemljopisnog podrijetla hrane. Zainteresirani proizvođači mogu podnijeti odgovarajući zahtjev Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kako bi pokrenuli proces registracije jedne od navedenih oznaka. Nakon završetka procesa registracije oznake u Bosni i Hercegovini moguće je podnijeti i zahtjev za registraciju oznake na razini EU.

Priprema proizvođačke specifikacije koja je za proizvođače jedan od ključnih koraka u procesu registracije oznaka bila je jedna od tema radionice na kojoj su predstavljeni i konkretni primjeri zaštite prehrambenih proizvoda u zemljama EU registracijom oznaka izvornosti, zemljopisnog porijekla i tradicionalnog ugleda hrane.