Predstavljen Vodič za sigurno rukovanje hranom u ugostiteljstvu i avanturističkom turizmu

Vodič za sigurno rukovanje hranom u ugostiteljstvu i avanturističkom turizmu, čiji je cilj osiguravanje odgovarajućih zdravstvenih i sigurnosnih standarda za građane i posjetitelje Bosne i Hercegovine, predstavljen je 13. prosinca 2021. godine, u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u Sarajevu. Vodič može služiti kao podsjetnik i vodilja svima koji se bave pripremom i posluživanjem hrane za unaprjeđenje znanja o sigurnosti hrane, te osnovnim načelima higijene hrane.

“Ovo je vrlo važan vodič namijenjen svim ugostiteljima i onima koji pružaju ovakve usluge. Vodič je u skladu s našim zakonodavnim okvirom i baziran je na njemu. Ovakvi dokumenti pojednostavljuju procese izrade, pripreme i posluživanja hrane u ugostiteljskim objektima. Primjenom ovakvog dokumenta snižava se rizik za ljude koji konzumiraju hranu pripremljenu u ugostiteljskim objektima”, izjavio je dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Karl Wurster, ravnatelj Ureda za ekonomski razvoj USAID/BiH istaknuo je da je USAID BiH ponosan na partnerstvo s Agencijom za sigurnost hrane BiH na važnoj inicijativi za sigurnost hrane koja će zaštititi zdravlje građana, posjetitelja i turista širom BiH. „Vodič za sigurno rukovanje hranom, uz plakate, evidencijske liste i online tečajeve dostupne na USAID Turizam Academy će izgraditi kapacitete turističkog sektora BiH da adresira uobičajene propuste i nauči načela koji se odnose na sigurnost hrane u turističkim ustanovama,” izjavio je Wurster.

Predstavnici subjekata u poslovanju s hranom koji su nazočili skupu također su izrazili zadovoljstvo što im je dostupan ovakav vodič koji daje praktične savjete i preporuke. “Siguran sam da će ovaj vodič dati veliki doprinos i da će pomoći da se hranimo sigurno i osjećamo sigurnije. BiH je gastronomska zemlja u kojoj se mnogo ulaže u hranu i ugostiteljstvo,“ izjavio je Nedžad Biberović, predstavnik MBA Centar Sarajevo/Restorani Slatko i Slano.

Na temelju Vodiča za sigurno rukovanje hranom u ugostiteljstvu i avanturističkom turizmu vodiča, Agencija za sigurnost hrane BiH i USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u BiH (Turizam) razvili su niz online tečajeva na Turizam Academy, namjenski kreiranoj online edukativnoj platformi za turističku industriju (www.academy.turizambih.ba).