Predstavnici Agencije sudjelovali na stručnom skupu „Tumačenje i dijalog novih regulativa u području hrane, standardi ka dobavljačima, uvjeti EU, opažanja iz gospodarstva“

Stručni skup namijenjen profesionalcima u sektoru prehrambene industrije pod nazivom  „Tumačenje i dijalog novih regulativa u području hrane, standardi ka dobavljačima, uvjeti EU, opažanja iz gospodarstva“ održan je danas u Bijeljini. Na skupu su razmijenjena znanja i iskustva o najnovijim propisima i praksama o sigurnosti hrane, preradi, označavanju i izvozu hrane. Uime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, na ovom stručnom skupu sudjelovali su dr.sc. Slobodan Dojčinović, zamjenik ravnatelja i Dr Dragan Brenjo, šef Odsjeka za certifikaciju i označavanje hrane.

Dr Brenjo je održao predavanje o usklađivanju Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani sa zakonodavstvom Europske unije koje je obuhvatilo načela na kojima je utemeljen ovaj propis, najznačajnije izmjene te mehanizme i načine osiguravanja primjene propisa. Također je sudionicima skupa predstavio postupak registracije oznaka podrijetla, oznaka zemljopisnoga podrijetla i oznaka zajamčeno tradicionalnoga specijaliteta prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, uključujući uspješne primjere iz prakse te ekonomske pokazatelje o vrijednosti tržišta proizvoda sa zaštićenim oznakama.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Tamara Bošković i Branislav Raketić, upoznali su sudionike skupa s uvjetima za uvoz životinja i hrane u Srbiju te pravilima za deklariranje i reklamiranje hrane za potrebe uvoza u Srbiju.

U sklopu stručnog skupa, predstavljena je digitalna platforma „SUPI“ (Savjetovanje u prehrambenoj industriji) koja je osmišljena zbog brze i pravovremene razmjene pouzdanih informacija između profesionalaca u prehrambenoj industriji.