Predstavnici Instituta za higijenu i tehnologiju mesa i Veterinarskog fakulteta posjetili Agenciju

Izaslanstvo Instituta za higijenu i tehnologiju mesa i Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu posjetilo je 23. srpnja 2021. godine Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Tom prigodom, dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine održao je radni sastanak s dr Vesnom Ž. Đorđević, ravnateljicom Instituta za higijenu i tehnologiju mesa i prof.dr. Muhamedom Smajlovićem, dekanom Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ravnatelj Hajrić je upoznao goste s radom i nadležnostima Agencije za sigurnost hrane BiH, s naglaskom na redovite aktivnosti koje se provode u okviru procesa procjene rizika i upravljanja rizikom, čiji je krajnji cilj zaštita zdravlja i interesa potrošača.

U središtu razgovora bile su mogućnosti znanstvene i tehničke suradnje Agencije, Instituta i Veterinarskog fakulteta u razvoju i provedbi međunarodnih projekata.

Na sastanku su također razmijenjene informacije o radu Instituta i Veterinarskog fakulteta, te su iznesena mišljenja o nekoliko značajnih tema iz područja sigurnosti hrane, poput službenih kontrola ostataka pesticida i aditiva u hrani. Posebno je istaknut značaj laboratorijskog ispitivanja hrane s ciljem otkrivanja i prevencije patvorenja hrane, što je jedan od velikih izazova s kojim se suočavaju mjerodavne institucije za sigurnost hrane na nacionalnoj i globalnoj razini.

Uz ravnatelja, uime Agencije sastanku su nazočili dr.sci. Dragan Brenjo, šef Odsjeka za certifikaciju i označavanje hrane i Armin Čolaković, šef Odsjeka za genetski modificirane organizme (GMO) i hranu za životinje.