Predstavnicima Općine Fojnica prezentirane prednosti registracije oznaka prehrambenih proizvoda

Značaj oznaka podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta za poljoprivredne proizvođače i lokalnu zajednicu bio je ključna tema sastanka službenika Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine sa Sabahudinom Klisurom, načelnikom Općine Fojnica. Sastanku koji je održan 2. rujna 2021. godine u Fojnici uime Agencije su nazočili dr.sc. Dragan Brenjo, šef Odsjeka za certifikaciju i označavanje hrane i Maida Mujkić, stručni savjetnik za koordinaciju s mjerodavnim tijelima.

Nakon što im je prezentiran utjecaj registracije oznaka podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda na profitabilnost, konkurentnost i održivost poljoprivredne proizvodnje, predstavnici Općine Fojnica iskazali  su zanimanje za pokretanje aktivnosti zaštite tradicionalnih prehrambenih proizvoda sukladno odredbama Pravilnika o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode („Službeni glasnik BiH“, broj 90/18), koji je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo na prijedlog Agencije u suradnji sa mjerodavnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH.

Dogovoreno je da će Općina Fojnica u suradnji s udruženjima poljoprivrednih proizvođača, po metodologiji koju pripremi Agencija, uraditi inventar tradicionalnih proizvoda sa područja ove lokalne zajednice, koji imaju potencijal za stjecanje jedne od zaštićenih oznaka prehrambenih proizvoda.

Kako bi se potaknuo razvoj poljoprivrede na području Fojnice, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim nadležnostima, pružit će potrebnu stručnu i tehničku potporu u procesu mapiranja i registracije proizvoda, koji imaju potencijal za stjecanje oznaka podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda a ovog područja u skladu s uvjetima propisanim Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode.