Prezentacija rezultata istraživanja kvalitete soli na tržištu BiH za 2017. godinu

U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u Mostaru su 29. lipnja 2017. godine predstavljeni rezultati istraživanja kvalitete soli na tržištu BiH za 2017. godinu koje je provedeno u 16 općina i gradova u Bosni i Hercegovini u razdoblju svibanj/lipanj 2017. godine. Na prezentaciju rezultata istraživanja bili su pozvani predstavnici nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, inspekcijskih tijela, udruga potrošača i subjekata u poslovanju s hranom.

Uvodnim govorima nazočnima su se obratili mr.sc. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Zlatan Vujanović, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH i Ana Riatti, zamjenica predstavnika UNICEF-a u BiH.

Ravnatelj Agencije zahvalio je predstavnicima UNICEF-a u Bosni i Hercegovini na podršci za provedbu istraživanja, te naglasio kako ovo istraživanje kvalitete soli predstavlja nastavak kontinuiranog rada mjerodavnih institucija u Bosni i Hercegovini na pravnom reguliranju, ispitivanju kvalitete soli i prevenciji jod deficitarnih poremećaja. Pozvao je sve nazočne da rezultate istraživanja shvate kao dobar temelj za nove projekte, što je, u prvom redu, značajno zbog zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini, jer je to ključni zadatak Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i drugih institucija koje sudjeluju u sustavu sigurnosti hrane.

sol2

S rezultatima istraživanja, značajem unosa joda i prevencije jod deficitarnih poremećaja nazočni su upoznati kroz prezentacije predstavnika institucija iz Bosne i Hercegovine i predstavnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

sol3

U okviru istraživanja kvalitete soli na tržištu BiH za 2017. godinu obavljena je provjera sukladnosti soli na tržištu Bosne i Hercegovine s Pravilnikom o pružanju obavijesti potrošačima o hrani, Pravilnikom o soli za ljudsku prehranu i Pravilnikom o najvećim dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani. Istraživanje je obuhvatilo uzorkovanje i laboratorijske analize 260 uzoraka soli. Cilj je bio prikupljanje podataka o kvaliteti soli koji će poslužiti za izradu strateških dokumenata ili znanstveno/stručnih studija u formi izvješća, preporuka, obavijesti ili savjeta. Prikupljeni podaci također mogu poslužiti kao temelj za planiranje i provedbu aktivnosti koje će dovesti do postupnog smanjivanja unosa soli kako bi se Bosna i Hercegovina pridružila skupini zemalja koje su prihvatile ciljeve Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Ujedinjenih naroda (UN) o postupnom smanjivanju unosa soli za 30% do 2025. godine.

Detaljnije informacije o istraživanju možete pronaći u Brošuri o istraživanju kvalitete soli na tržištu Bosne i Hercegovine.