Ravnatelj Agencije sudjelovao na “Konferenciji o izazovima za sigurnost hrane i sigurnost opskrbe hranom u jugoistočnoj Europi”

Na poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, dr.sci Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, sudjelovao je na Konferenciji o izazovima za sigurnost hrane i sigurnost opskrbe hranom u jugoistočnoj Europi, koja je održana 11. i 12. travnja u Podgorici. Konferencija je organizirana u sklopu predsjedavanja Crne Gore „Procesom suradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP)“.

Na Konferenciji su sudjelovala izaslanstva zemalja članica SECCP, predstavnici akademske zajednice i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima sigurnosti hrane i sigurnosti opskrbe hranom. U sklopu konferencije razmijenjena su iskustva i znanja, te uspostavljena nova partnerstva u cilju unaprjeđenja sigurnosti hrane u jugoistočnoj Europi.

Europski povjerenik za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski, u pozdravnom pismu sudionicima konferencije, istaknuo je da Europska komisija raspolaže alatima za suočavanje s neposrednim utjecajem prijetnji po sigurnost hrane, te da pomoću svog mehanizma za pripravnost i odgovor na krizu u području sigurnosti opskrbe hranom u Europi (EFSCM), reagira na izazove sigurnosti hrane i otpornosti prehrambenih sustava.

Crna Gora predsjedava Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi do lipnja 2023. godine, a u radu SECCP sudjeluju Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Moldavija, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija i Turska.