Široka primjena azolnih fungicida (azola), osobito u poljoprivredi i hortikulturi, može povećati rizik od razvoja rezistentnosti gljivica iz roda Aspergillus na osnovne antigljivične tretmane. To je glavni zaključak izvješća koje su pripremile i objavile agencije Europske unije nadležne za zdravstvo i okoliš, uz potporu Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije (European Commission’s Joint Research Centre, JRC). Kako bi odgovorile na ovu rastuću prijetnju, Agencije su ostvarile suradnju u skladu s pristupom “jedinstveno zdravlje” (One Health).
Po prvi put, pet agencija EU – EFSA, ECDC, ECHA, EEA i EMA*- analizirale su način na koji uporaba azolnih fungicida izvan humane medicine utječe na javno zdravstvo.
Azolni antufungalni lijekovi imaju ključnu ulogu u liječenju aspergiloze, ozbiljne infekcije koju uzrokuju gljivice iz roda Aspergillus. Međutim ove gljivice postaju sve više rezistentne na terapije azolima, što smanjuje učinkovitost liječenja.
Azolne tvari imaju široku primjenu u sredstvima za zaštitu bilja (pesticidi) za kontrolu gljivičnih oboljenja u poljoprivredi i hortikulturi, kao veterinarski lijekovi za liječenje gljivičnih infekcija kod životinja, kao biocidi u sredstvima za zaštitu drveta, kao industrijske kemikalije (pr. poluproizvodi i boje) te u kozmetici (pr. sredstva protiv peruti).
Zajedničko izvješće naglašava da široka primjena azola izvan humane medicine, osobito u poljoprivredi, doprinosi riziku da gljivice iz roda Aspergillus razviju rezistenciju na azole. Izloženost okruženjima u kojima se koriste azoli, kao što su poljoprivredne površine i stolarije, potencijalno mogu povećati rizik od infekcije s Aspergillus spp. otpornom na azole.
Podaci prikupljeni u zemljama članicama EU i EEA u razdoblju od 2010.-2021. godine obuhvaćeni izvješćem detaljno opisuju primjenu azolnih fungicida širom Europe. Od svih sektora, sredstva za zaštitu bilja imaju najveći udio u evidentiranoj prodaji.
Suočavanje s rezistencijom gljivica roda Aspergillus na azole zahtijeva međusektorsku suradnju. Pristup „Jedno zdravlje“ okupio je europske stručnjake iz humane i veterinarske medicine, poljoprivrede i okolišnih znanosti kako bi revidirali postojeća saznanja, identificirali čimbenike koji doprinose rezistenciji na azole i preporučili mjere za prevenciju i kontrolu.
Više informacija možete pročitati u izvješću koje je dostupno na sljedećoj poveznici:
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2025.9200
*EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane), ECDC (Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti), ECHA (Europska agencija za kemikalije), EEA (Europska agencija za okoliš), EMA (Europska agencija za lijekove)