Kako bi istaknuli značaj kvalitete hrane u prevenciji bolesti i promoviranju gospodarskog rasta, predstavnici javnog i privatnog sektora i studenti medicine okupili su se na radionici “Dan zdravlja i sigurne hrane”, koja je održana 18. lipnja 2025. godine u Širokom Brijegu. Radionica je dio zajedničke inicijative Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini (WHO) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) za lokalizaciju ciljeva održivog razvoja kroz transformaciju zdravih prehrambenih sustava. Organizirana je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke i uz potporu Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
Ravnatelje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Sanin Tanković sudjelovao je, kao jedan od panelista, u raspravi o ciljevima održivog razvoja, a uime Agencije, na radionici su sudjelovali i zamjenik direktora Slobodan Dojčinović i šefica Odsjeka za znanstvenu suradnju Katica Arar.
Predstavnici Agencije održali su prezentaciju pod nazivom „Sigurnost hrane i zdrava prehrana“ u sklopu koje su, pored ostaloga, sudionici skupa upoznati o zakonskom temelju za sigurnost hrane, kao i nadležnostima i aktivnostima koje Agencija za sigurnost hrane BiH provodi u svojemu svakodnevnom radu.
Budući da pristup sigurnoj hrani nije samo temeljno ljudsko pravo, nego i ključni čimbenik javnog zdravstva, gospodarske stabilnosti i društvenog napretka, radionica „Dan zdravlja i sigurne hrane“ je važan zagovarački događaj za međusektorsko povezivanje s ciljem poboljšanja upravljanja sigurnošću hrane na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini. Na radionici je razmatrano odgovorno upravljanje prehrambenim sustavima, sigurnost poljoprivrednih proizvoda, značaj prevencije bolesti koje se prenose hranom, te utjecaj rizika od lošeg upravljanja prehrambenim sustavima.