Službene kontrole prehrambenih proizvoda zaštićenih oznakama podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta nakon stavljanja na tržište

Radionica o službenim kontrolama prehrambenih proizvoda zaštićenih oznakama podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta nakon stavljanja na tržište održana je 15. i 16. ožujka 2023. godine u Livnu u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Radionica je organizirana u sklopu IPA Twinning projekta „Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju s pravnom stečevinom EU u sektoru sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini“.

Na radionici su sudjelovali predstavnici mjerodavnih inspekcijskih tijela u Bosni i Hercegovini, ovlaštenih certifikacijskih tijela i udruga, koje su zaštitile svoje proizvode jednom od zaštićenih oznaka u Bosni i Hercegovini.

Predavači iz Republike Italije predstavili su na radionici načela planiranja i provođenja službenih kontrola proizvoda sa zaštićenim oznakama, te su s predsatvnicima mjerodavnih inspekcijskih tijela u Bosni i Hercegovini razmijenili iskustva u vezi s različitostima i specifičnostima, koje je potrebno uzeti u obzir pri službenim kontrolama navedenih proizvoda. U sklopu radionice razmatrane su mogućnosti za međunarodnu suradnju na zaštiti i preveniranju krivotvorenja i pogrešnog označavanja zaštićenih proizvoda. Sudionici radionice posjetili su Mljekaru Puđa, članicu udruge koja je zaštitila Livanjski sir oznakom zemljopisnog podrijetla.

U skladu s odredbama Pravilnika o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode, mjerodavna inspekcijska tijela provode službene kontrole proizvodnje i prometa prehrambenih proizvoda s oznakama podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta hrane, a ovlaštena tijela za ocjenjivanje usklađenosti provode provjeru usklađenosti sa specifikacijom proizvoda.