Službenici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Ivana Zovko, viša stručna suradnica i Dragan Tomović, šef Odjela za procjenu rizika i znanstvene podatke, sudjelovali su na radionici o ImproRisk modelu, koja je održana 2. i 3. listopada 2025. godine u Nikoziji, Cipar.
Kroz praktičan rad, službenici Agencije stekli su detaljno razumijevanje načina rada Improrisk modela i dobili smjernice za provođenje procjena izloženosti u skladu s europskim pristupima i metodologijama, te su razmatrali izazove i iskustva stečena kroz proces procjene rizika.
Cilj radionice bio je upoznavanje sudionika s funkcionalnostima i mogućnostima nove verzije ImproRisk modela, uključujući:
- strukturu baze podataka,
- unos podataka o potrošnji i koncentracijama,
- izračun izloženosti kemijskim opasnostima,
- interpretaciju rezultata i njihovu primjenu u procjeni rizika.
Nova znanja i iskustva stečena na radionici koristit će se u procjeni rizika od kemijskih opasnosti u hrani u Bosni i Hercegovini.
Radionicu, koju su vodili eksperti Aspasia Sarandi, Georgios Stavroulakis i Demetris Kafouris, organizirao je Glavni državni laboratorij Cipra (State General Laboratory, SGL).
Tijekom boravka na Cipru, službenici Agencije održali su i sastanak s Despo Hristodulu, šeficom Odjela za hemijske opasnosti u Glavnom državnom laboratoriju, na kojem su razmotreni načini provedbe službenih kontrola kontaminanata u hrani.
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine izražava zahvalnost predstavnicima SGL-a na prijenosu znanja i iskustava, koja značajno doprinose unaprjeđenju rada u području procjene rizika i jačanju međunarodne suradnje.