Studenti Agromediteranskog fakulteta posjetili Agenciju za sigurnost hrane BiH

Studenti Agromediteranskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, smjer „Ekologija i upravljanje okolišom u poljoprivredi“, predvođeni doc. dr. Vedranom Komlen i doc. dr. Aidom Šukalić, posjetili su 8. studenoga 2018. godine Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Uime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine studentima je dobrodošlicu poželio mr.sc. Drago Sando, pomoćnik ravnatelja u Sektoru za upravljanje rizicima, GMO, hranu za životinje, certifikaciju i označavanje hrane.

Nakon uvodnog obraćanja, mr.sc. Zehra Gilić, šef Odsjeka za upravljanje rizicima, žurnim slučajevima i sljedivost, održala je predavanje o temi „RASSF i INFOSAN mreža“ kojim su studenti upoznati s načinom funkcioniranja Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASSF) i Međunarodne mreže autoriteta za sigurnost hrane (INFOSAN) te ulozi Agencije kao kontakt točke ovih međunarodnih sustava obavještavanja za Bosnu i Hercegovinu.

st2

Ivana Zovko, stručni suradnik u Odsjeku za znanstvenu suradnju i opasnosti u hrani, održala je predavanje o ostacima pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog podrijetla kojim su obuhvaćeni pravni okvir u ovom području, rezultati godišnjih monitoringa ostataka pesticida u i na proizvodima biljnog podrijetla koje Agencija provodi u suradnji s nadležnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, te način izvještavanja Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). 

studenti3

studenti1

Agromediteranski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru jedan je od 20 fakulteta u Bosni i Hercegovini s kojima Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine ima potpisan Sporazum o znanstveno-istraživačkoj i stručnoj suradnji.