Svjetski dan hrane 2019.

U spomen na dan utemeljenja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO), 16. listopada obilježava se Svjetski dan hrane. Na taj način promovira se globalni značaj hrane te potreba za osiguranjem dovoljne količine nutritivne hrane za sve.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane je zdrava prehrana, a povezana je sa sve većom stopom pretilosti u svijetu, ne samo u razvijenim zemljama, nego i u zemljama s niskim dohotkom.

Prema podacima FAO-a, oko 670 milijuna odraslih i 120 milijuna djece u svijetu je pretilo, a 40 milijuna djece mlađe od 5 godina ima prekomjernu tjelesnu težinu. Stoga FAO poziva na veću globalnu predanost i zajedničko djelovanje vlasti, proizvođača, distributera hrane i potrošača kako bi se osigurala zdrava i održiva prehrana dostupna svima.

Iskorjenjivanje gladi do 2030. godine jedan je od globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Više o Svjetskom danu hrane možete pronaći na sljedećoj poveznici.