U spomen na dan utemeljenja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), 16. listopada se diljem svijeta obilježava Svjetski dan hrane. Ove godine ujedno se obilježava 75. obljetnica osnivanja FAO-a. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane je „Uzgajajmo, njegujmo, održavajmo. Zajedno. Naše akcije su naša budućnost.“
U povodu Svjetskog dana hrane 2020, FAO poručuje da je globalna zdravstvena kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 vrijeme za razmišljanje o stvarima koje istinski cijenimo, kao i o našim temeljnim potrebama. Ovo neizvjesno razdoblje potaknulo je mnoge da obnove zahvalnost za hranu koju neki uzimaju zdravo za gotovo, dok je drugima uskraćena.
Prema procjeni FAO-a, oko 600 milijuna ljudi u svijetu gladuje, što je povećanje za 10 milijuna u odnosu na 2019. godinu. Pandemija COVID-19 mogla bi taj broj uvećati za još 83-132 milijuna ljudi, ovisno o scenariju gospodarskog rasta.
S druge strane, na godišnjoj razini otprilike 14% hrane proizvedene za prehranu ljudi propadne na putu od mjesta proizvodnje do faze veleprodaje. Dodatni gubici hrane nastaju u maloprodaji i u samim kućanstvima.
Stoga FAO poziva na globalnu odgovornost kako bi se pomoglo cijeloj populaciji, osobito najranjivijoj, u oporavku od krize i da se prehrambeni sustavi učine otpornijim i snažnijim kako bi se mogli oduprijeti sve većim promjenama i klimatskim šokovima, te kako bi mogli pružiti pristupačnu, održivu i zdravstveno ispravnu hranu za sve i pristojna sredstva za život uposlenima u prehrambenim sustavima. To zahtijeva bolju socijalnu zaštitu, inovacije, digitalizaciju i održive poljoprivredne prakse kojima će se očuvati prirodni resursi na Zemlji, naše zdravlje i klima. U tomu svi imamo ulogu, i to kroz povećavanje zahtjeva za nutritivnom hranom tako što ćemo birati zdravu hranu, očuvanje održivih navika te pridruživanje globalnim naporima za solidarnost, unatoč ovim neizvjesnim vremenima.