Sudjelovanje na Regionalnom forumu inovacija, tehnologije i poduzetništva

Dr.sci. Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine bio je jedan od sudionika i panelista 4. Regionalnog foruma inovacije, tehnologije i poduzetništva koji je održan od 22.-24. listopada 2019. godine u Sarajevu.

U okviru panela čija je tema bila rasipanje hrane, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane BiH govorio je o ovom globalnom problemu koji veoma negativno utječe na postizanje gospodarskih, socijalnih i ekoloških ciljeva razvoja. Istaknuo je da velika količina hrane koja se gubi duž proizvodnog lanca ili u fazi gotovog proizvoda umanjuje vrijednost poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane, stvara velike ekonomske gubitke te dovodi do značajnog gubitka ograničenih prirodnih resursa, kao što su svjetske zalihe vode.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), na globalnoj razini, samo u različitim fazama proizvodnje godišnje se izgubi oko trećina hrane.

Obzirom da se velike količine hrane nepotrebno rasipaju i u domaćinstvima, govorilo se i o načinima na koje potrošači mogu utjecati na smanjenje rasipanja hrane. Preporučeno je da se hranu uvijek nastoji kupovati planski te čuvati na odgovarajućim temperaturama kako bi se produžila njezina svježina i trajnost, a ukazano je i na značaj pravilnog tumačenja i razumijevanja oznaka minimalnog roka trajnosti na deklaracijama hrane.