Specifikacije prehrambenih proizvoda koji su u postupku registracije naziva zaštićenom oznakom podrijetla, odnosno zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla, objavljene su 12. veljače 2020. godine, sukladno članku 12., stavak (9) Pravilnika o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode („Službeni glasnik BiH“, broj 90/18), na službenoj web stranici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Zahtjevi za registraciju naziva zaštićenom oznakom podneseni su za sljedeće proizvode:
- „Visočka pečenica“ – zahtjev za registraciju naziva zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla,
- „Livanjski izvorni sir“ – zahtjev za registraciju naziva zaštićenom oznakom podrijetla,
- „Livanjski sir“ – zahtjev za registraciju naziva zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla i
- „Nevesinjski krompir“ – zahtjev za registraciju naziva zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla.
Sadržaj zahtjeva objavljen je u „Službenom glasniku BiH“, broj 10/20 od 11. veljače 2020. godine čime je započeo rok od dva mjeseca za ulaganje prigovora na objavljeni zahtjev, kako je propisano člankom 13. Pravilnika o o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode. Prigovor se podnosi na obrascu izjave o prigovoru iz Aneksa IV. navedenog pravilnika ako:
- zahtjev za registraciju nije u skladu s odredbama članka 4. stav (1) toč. k) i l) i st. (2) i (3) i članka 48. ovog pravilnika, ili
- bi predložena registracija oznake ugrozila postojanje potpuno ili djelomično istovjetne oznake ili žiga ili postojanje proizvoda koji se nalaze na tržištu najmanje pet godina prije dana objavljivanja zahtjeva u “Službenom glasniku BiH” u skladu s člankom 12. stavak (9) ovoga pravilnika, ili
- je oznaka, za čiju je registraciju podnesen zahtjev, po svojoj prirodi generička, o čemu podnositelj mora dostaviti potrebne dokaze.
Specifikacije proizvoda dostupne su na sljedećoj poveznici.