Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine podržava proizvođače čelićke jagode koji su započeli s pripremom za podnošenje zahtjeva za registraciju ovog proizvoda oznakom zemljopisnog podrijetla. Na sastanku s proizvođačima čelićke jagode, Admirom Hrustanovićem, načelnikom Općine Čelić i predstavnicima nevladinog sektora, koji je održan 1.10.2025. godine, dr Dragan Brenjo, šef Odjela za certifikaciju i označavanje hrane u Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, predstavio je prednosti i proceduru registracije oznaka zemljopisnog podrijetla prehrambenih proizvoda.
Čelićka jagoda uzgaja se uglavnom u kontroliranim uvjetima na 100 ha površine na području istoimene općine, te posjeduje specifične karakteristike i povezanost sa zemljopisnim područjem, koju je potrebno dokazati kroz proizvođačku specifikaciju, što je jedan od preduvjeta za podnošenje zahtjeva za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla.
Postupak zaštite oznaka zemljopisnog podrijetla u skladu s Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode pokreće se zahtjevom, koji se podnosi Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
U Bosni i Hercegovini su, u skladu s navedenim pravilnikom, registrirane oznake kvalitete za ukupno 20 proizvoda, od čega je šest proizvoda registrirano oznakom podrijetla, 11 proizvoda oznakom zemljopisnog podrijetla, a tri proizvoda oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.
Registracijom oznake zemljopisnog podrijetla „Livanjskog sira“ na razini Europske unije, Bosna i Hercegovina je u studenom 2024. godine postala prva zemlja u procesu pristupanja EU iz naše regije koja ima prehrambeni proizvod upisan u registar oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije. Pored toga, na razini EU je za još dva proizvoda iz Bosne i Hercegovine, posredstvom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, podnesen zahtjev za registraciju oznake podrijetla, i to za „Ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine“ i „Gatački kajmak iz mješine“.