EFSA i ECDC: Objavljeno izvješće „One Health“ za 2022. godinu

Kampilobakterioza i salmoneloza bile su najčešće prijavljene zoonoze kod ljudi u Europskoj uniji u 2022. godini Međutim, broj slučajeva i dalje je bio manji nego u 2018. i 2019. godini koje su prethodile pandemiji COVID-19. Povećan broj infekcija bilježi se kod bolesti koju uzrokuje virus Zapadnog Nila. Ove informacije o zoonozama objavljene su u posljednjem godišnjem izvješću Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) o zoonozama „One Health“.

Broj prijavljenih slučajeva kampilobakterioze, koja je najčešće prijavljena zoonoza, ostao je stabilan u 2022. u usporedbi s prethodnom godinom, s 137.107 slučajeva. Najčešći izvor zaraze bilo je pileće meso.

Salmoneloza je bila druga najviše prijavljena zoonotska bolest, sa 65 208 slučajeva u 2022. u usporedbi sa 60 169 u 2021. Devetnaest država članica i Ujedinjeno Kraljevstvo (Sjeverna Irska) uspješno je ispunilo sve postavljene ciljeve za smanjenje prisutnosti salmonela kod peradi, što je najveći broj od 2018. godine kada je 14 država članica ispunilo sve ciljeve.

Porast infekcija virusom Zapadnog Nila

2022. je bila godina s drugim najvećim brojem slučajeva infekcija virusom Zapadnog Nila ikad zabilježenim u EU (1133 slučaja), a 2018. je ostala godina s najvećim brojem dosad (1.612 slučajeva). Ove visoke brojke mogu biti posljedica većeg broja povoljnih uvjeta za aktivnost komaraca koje su rezultat klimatskih promjena.

“Klimatske promjene utječu na povećanje broja vektorskih bolesti. Zato je danas „jedno zdravlje“ (eng. One Health) pristup koji uključuje procjene rizika za ljude i životinje koji se treba koristiti u budućnosti “, rekao je Frank Verdonk, voditelj EFSA-inog Odjela za biološke opasnosti i zdravlje i dobrobit životinja.

Godine 2022. u EU-u je na virus Zapadnog Nila bilo pozitivno 431 ptica i 166 konja, što je gotovo dvostruko više nego u prethodnoj godini. Virus je također proširio svoje zemljopisno područje, te je utvrđen u prethodno nezahvaćenim područjima (jugozapadna Francuska, sjeverna Njemačka i južna Italija).

Ovo izvješće ne obrađuje samo pojedinačno prijavljene slučajeve bolesti, već istražuje i epidemije izazvane hranom (epidemijom se smatra slučaj kada se najmanje dvije osobe zaraze istom bolest od konzumiranja iste zaražene hrane).

Broj prijavljenih epidemija izazvanih hranom u EU povećao se za 44 %, odnosno s 4005 u 2021. na 5763 u 2022., dosežući slične razine kao tijekom godina prije pandemije, te uzrokujući najveći broj smrtnih slučajeva povezanih s epidemijom u zadnjih deset godina (64). Smrtni slučajevi najviše se pripisuju bakteriji Listeria monocytogenes, a povezani su s različitim vrstama hrane, od mesa i mliječnih proizvoda do ribe i povrća. Sve češća uporaba analitičke metode sekvenciranja cijelog genoma vjerojatno je povećala osjetljivost nadzora, čime se povećala mogućnost otkrivanja epidemija u državama članicama.

Izvješće je dostupno na sljedećoj poveznici:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2023.8442