EFSA i ECDC: Zajednička brza procjena pojave bolesti uzrokovane bakterijom Salmonella Agona u formuli za dojenčad

Povlačenje i/ili opoziv formula za dojenčad jednog francuskog proizvođača značajno će smanjiti rizik od dodatnog obolijevanja djece koji uzrokuje infekcija bakterijom Salmonella Agona. To je zaključak Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA ) i Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) naveden u Zajedničkoj brzoj procjeni pojave bolesti na području više država, uzrokovane bakterijom Salmonella Agona u formulama za dojenčad.

Pojava Salmonella Agona povezana s konzumacijom formula za dojenčad u Francuskoj u tijeku je od kolovoza 2017. godine. Dosad je u Francuskoj oboljelo 37 djece do jedne godine starosti. Metodom sekvenciranja ukupnog genoma (Whole genome sequencing, WGS) potvrđeno je da je jedan slučaj oboljenja u Španjolskoj blisko povezan sa slučajevima u Francuskoj, a jedan mogući slučaj prijavljen je u Grčkoj. Posljednji slučaj oboljenja prijavljen je 2. prosinca 2017. godine.

Na temelju dostupnih podataka dobivenih nakon provedenih epidemioloških istraživanja te utvrđivanjem sljedivosti hrane, sedam različitih robnih marki formula za dojenčad iz jednog proizvodnog pogona u Francuskoj identificirano je kao prijenosnik (vehikulum) infekcije. Rezultati provedenih istraživanja od 15. siječnja 2018. godine, pokazali su kako su  povučeni proizvodi distribuirani u 13 zemalja Europske unije (Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Francuska, Grčka, Irska, Nizozemska, Rumunjska, Slovenija, Slovačka, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo) i 54 treće zemlje.

Nakon prve obavijesti o pojavi neuobičajenog broja slučajeva infekcije sa Salmonella Agona u Francuskoj od 2. prosinca 2017. godine, mjerodavna tijela ove zemlje provela su istragu u proizvodnom pogonu implicirane tvrtke.

Nakon što je potvrđeno kako su neki od spornih proizvoda distribuirani drugim zemljama, 4. prosinca 2017. godine obaviješten je Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF). Nakon istrage u proizvodnom pogonu, svi proizvodi koji su proizvedeni do 15. veljače 2017. godine, uključujući formule za dojenčad te druge proizvode, u okviru mjera predostrožnosti povučeni su i/ili opozvani s tržišta. Mjerodavna tijela u Francuskoj provjeravaju jesu li mjere koje je proizvođač poduzeo dovoljne i prikladne.

Kako bi se spriječila moguća infekcija, kako kod same dojenčadi tako i kod osoba koje rukuju formulama za dojenčad, EFSA i ECDC preporučuju mjerodavnim tijelima u zemljama članicama davanje sljedećih savjeta javnosti:

• ne koristiti bilo koju od formula za dojenčad uključenih u ove slučajeve pojave oboljenja;
• prati ruke prije i nakon pripreme obroka;
• koristiti kipuću vodu koja nije ohlađena ispod 70 °C prije dodavanja formuli za dojenčad;
• sadržaj bočice koji nije konzumiran unutar dva sata od pripreme treba baciti.

Tehničko izvješće EFSA-e i ECDC-a o pojavi infekcije sa Salmonella Agona u više država povezane s formulama za dojenčad dostupno je na sljedećoj poveznici:

http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/1365e.pdf