EFSA: Znanstveno mišljenje o fosfatima

Prema navodima iz Znanstvenog mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) objavljenog povodom reevaluacije fosforne kiseline, fosfata, -di, -tri i polifosfata (E 338–341, E 343, E 450–452) kao prehrambenih aditiva, procijenjeni ukupni unos fosfata putem hrane može preći sigurnu razinu. EFSA preporučuje uvođenje maksimalno dopuštene razine kako bi se reducirao sadržaj fosfata kao aditiva u dodacima prehrani, obzirom da osobe koje ih redovito koriste mogu biti izložene riziku.

Fosfati su esencijalni nutrijenti koji su prirodno prisutni u ljudskom organizmu i važan su dio naše prehrane. Skupina tvari koje se zajednički nazivaju fosfatima odobreni su za korištenje kao prehrambeni aditivi u Europskoj uniji. Dodaju se velikom broju namirnica zbog njihove tehnološke funkcije (npr. emulgatori, antioksidansi). Neki od njih mogu se koristiti i u hrani za dojenčad i malu djecu.

Dr Ursula Gundert-Remy, predsjedavajuća Radne grupe za fosfate pri EFSA-i izjavila je kako je obavljena ponovna procjena sigurnosti fosfata te je po prvi put za ovu skupinu aditiva određen prihvatljivi dnevni unos (Acceptable Daily Intake, ADI) od 40 miligrama po kilogramu tjelesne težine (mg/kg bw) dnevno. Objasnila je da su fosfati kao nutrijenti veoma značajni za našu prehranu te je stoga pri određivanju ADI uzet u obzir vjerojatni unos fosfora iz različitih izvora, uključujući prirodne izvore i prehrambene aditive.

Ovaj ADI korespondira unosu 2,8 grama fosfora dnevno za prosječnu odraslu osobu tjelesne težine 70 kg.

Dr Maged Younes, predsjedavajući EFSA Panela za aditive i arome naglasio je da navedeni ADI nije primjenjiv za osobe s umjereno i ozbiljno smanjenom funkcijom bubrega, koje se smatraju ranjivom grupom populacije. Ovaj zaključak utemeljen je na prepoznatom učinku visokog unosa fosfata na bubrege.

Izloženost je izračunata za ukupan unos fosfora iz svih izvora prehrane i nije ograničena na razine u prehrambenim aditivima koje su prijavili proizvođači. Prema procjenama stručnjaka, prehrambeni aditivi sudjeluju s 6-30% u ukupnom prosjeku unosa fosfora.

Znanstveno mišljenje o reevaluaciji fosforne kiseline, -di, -tri i polifosfata (E 338–341, E 343, E 450–452) kao prehrambenih aditiva i sigurnosti predloženog produženja njihove uporabe dostupno je na sljedećoj poveznici:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2019.5674