EFSA: Nema dokaza da je hrana uzrok ili put prijenosa koronavirusa

Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) s pozornošću prati stanje u vezi s epidemijom koronavirusa (COVID-19) kojom je zahvaćen veliki broj zemalja diljem svijeta. Trenutačno nema dokaza da je hrana vjerojatni izvor ili put prijenosa virusa koji je uzročnik COVID-19.

Marta Hugas, vodeća znanstvenica u EFSA-i izjavila je kako iskustva iz prethodnih epidemija koronavirusa, kao što su SARS-CoV i MERS-CoV pokazuju kako nije bilo slučajeva prijenosa putem konzumacije hrane te da trenutačno nema dokaza koji bi ukazivali na to da je ovaj koronavirus u tom pogledu drukčiji.

Prema navodima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), u Kini su životinje bile vjerojatni izvor inicijalne infekcije, ali se virus prenosi s čovjeka na čovjeka, uglavnom kapljičnim putem pri kihanju i kašljanju.

Znanstvenici i mjerodavne institucije diljem svijeta nadziru širenje koronavirusa i dosad ne postoji nijedno izvješće o prijenosu virusa putem hrane. Zbog toga, EFSA trenutačno nije uključena u odgovor na epidemiju COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO) objavila je preporuke koje se odnose na sigurnost hrane, uključujući savjete o primjeni dobre higijenske prakse pri rukovanju hranom i pripremi hrane, kao što su pranje ruku, temeljito kuhanje mesa i izbjegavanje potencijalne unakrsne kontaminacije između kuhane i sirove hrane. Više informacije možete pronaći na web stranici WHO.