EFSA: „Šareno zadovoljstvo? Vaš izbor. Sigurnost aditiva. Naš prioritet“

Prehrambeni aditivi su tvari  koje se dodaju hrani kako bi se očuvala ili poboljšala njezina sigurnost, svježina, okus, tekstura ili izgled. U Europskoj uniji te su tvari strogo regulirane, a svi aditivi moraju proći stroge procjene sigurnosti prije nego što budu odobreni za uporabu u hrani.

Zašto se koriste prehrambeni aditivi?

Prehrambeni aditivi dolaze u mnogim oblicima, od konzervansa i sladila do emulgatora i prehrambenih boja. Ključni su za proizvodnju hrane i osiguravaju da proizvodi ostanu sigurni i u dobrom stanju tijekom putovanja kroz lanac opskrbe hranom, od tvornica do naših tanjura.

Primjeri uključuju:

  • konzervanse: nitrate i nitrite u mesu, ribi i proizvodima od sira,
  • pojačivače okusa: sumporni dioksid u vinu, koji čuva okus,
  • boje: prirodna ili sintetička prehrambena bojila koja povećavaju vizualnu privlačnost proizvoda,
  • zgušnjivače: ksantan gumu (E 415), koja se često nalazi u umacima.

Kako su potrošači zaštićeni?

Prije nego što se može odobriti bilo koji novi aditiv ili predložena nova uporaba postojećeg aditiva, znanstvenici u Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) provode strogu procjenu kako bi ocijenili njihovu sigurnost za prehranu ljudi. Ovim se postupkom ispituju način interakcije aditiva s hranom, njihovi potencijalni učinci na ljudski organizam i najveće dopuštene količine koje se smatraju sigurnima za svakodnevnu konzumaciju. Osim što procjenjuje nove aditive, EFSA redovito ponovno ocjenjuje aditive koji su već odobreni kako bi se osiguralo da i dalje ispunjavaju postojeće sigurnosne standarde.

Nakon što Europska komisija odobri aditiv, ako se on upotrebljava, mora biti naveden na deklaracijama hrane. Time se osigurava da potrošači točno znaju što jedu i omogućuje im se da donesu informirane odluke o hrani koju konzumiraju.

„Svi prehrambeni aditivi ispituju se kako bi se zajamčila njihova sigurnost za konzumaciju. Potrošači mogu biti sigurni da te tvari ispunjavaju stroge sigurnosne standarde,“ objašnjava Camilla Smeraldi, toksikologinja u EFSA-i.

Kako prepoznati aditive na deklaracijama prehrambenih proizvoda?

Aditivi su uvijek uključeni u popis sastojaka. Tražite sljedeće:

  1. funkciju: zašto se aditiv upotrebljava (npr. zgušnjavač, bojilo).
  2. identifikaciju ili E broj aditiva (npr. E 450) ili njegov specifični naziv (npr. dinatrijev difosfat).

Prehrambeni aditivi uvijek se navode na popisu sastojaka hrane u kojoj se upotrebljavaju.

Na deklaracijama proizvoda mora se navesti funkcija aditiva u gotovoj hrani (npr. boja, konzervans) i specifična tvar koja je upotrijebljena, pri čemu se navodi odgovarajući E broj ili naziv tvari (npr. E 415 ili ksantan guma).

*Ova informacija je pripremljena u sklopu kampanje „Safe2Eat“, koju provodi Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), a partner kampanje je Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Posjetite službenu stranicu kampanje kako biste dobili informacije i o drugim aktualnim temama iz područja sigurnosti hrane.