EU RASFF obavijest po predmetu „Komadi metala u origanu (mažuranu) podrijetlom iz Nizozemske“ – rezultati inspekcijskog nadzora

Na temelju EU RASFF obavijesti dostavljene posredstvom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Županijska uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojske županije provela je inspekcijski nadzor u poduzeću Deltatrade d.o.o. Zenica. Tom prigodom potvrđeno je da je Deltatrade d.o.o. Zenica uvezao proizvod pod nazivom „Nasjeckani origano (mažuran)“, lot: 29/4315, dobavljač P. Visser&Zoon BV (NL), Einsteinstraat 30 G, Purmerend 1446 VG, Nizozemska u kojem je utvrđeno prisustvo komada metala.

Prema informaciji dostavljenoj Agenciji, uvoznik je obavijestio dva identificirana kupca navedenog proizvoda da obave povrat kako bi isti bio uništen pod nadzorom inspektora.

Podsjećamo, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je 22. ožujka 2017. godine, posredstvom EU RASFF-a obaviještena da je proizvod s gore navedenim brojem lota za koji je utvrđeno da sadrži komade metala, pored ostalih zemalja, isporučen i na tržište Bosne i Hercegovine, nakon čega su u suradnji s mjerodavnim inspekcijskim tijelima provedene mjere u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača.

Agencija za sigurnost hrane BiH predstavlja kontakt autoritet Bosne i Hercegovine, kao treće zemlje, za EU RASFF Europske komisije i koordinira bh. sustavom brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje. Agencija putem RASFF-a dobija informacije ukoliko se zna da je proizvod koji je predmet RASFF obavijesti izvezen u Bosnu i Hercegovinu ili je podrijetlom iz Bosne i Hercegovine.