FUZIP: Krumpir s nedopuštenom količinom kadmija uništen

Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dostavljen je zapisnik Federalne uprave za inspekcijske poslove od 29. prosinca 2022. godine u kojem se navodi da je „bio organski krumpir“, poduzeća „Marinada“ d.o.o. u količini od 24580 kg u kojem je utvrđena nedopuštena količina kadmija uništen na depou Općine Čitluk.

Uništavanje je obavljeno od strane J.P. Broćanac d.o.o. Čitluk pod nadzorom federalne sanitarne inspekcije.

Podsjećamo da je Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je da je, nakon nesukladnosti utvrđene graničnim kontrolama pri uvozu u Republiku Hrvatsku, zabranjen uvoz i stavljanje u promet, te naložen povrat pošiljke „bio organskog krumpira“, pošiljka/ lot: 07/11/2022-K, proizvođač u BiH: Marinada d.o.o., Varda bb Mostar.

Sve raspoložive informacije zaprimljene putem EU RASFF-a, Agencija je, odmah po prijemu, dostavila na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatražena povratna informacija o poduzetim mjerama.

Više informacija o navedenoj temi možete pročitati na sljedećim poveznicama:

Povratna informacija u vezi s krumpirom s nedopuštenim količinama kadmija – Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

EU RASFF: Odbijanje s granice organskog krumpira podrijetlom iz Bosne i Hercegovine – Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine