Globalna uzbuna INFOSAN mreže WHO: Moguća povezanost čokoladnih proizvoda s oboljenjima uzrokovanim Salmonella Typhimurium u više zemalja

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organisation, WHO) obaviještena je 27. ožujka 2022. godine o klasteru Salmonella Typhimurium s neidentificiranim izvorom na području Ujedinjenog kraljevstva (United Kingdom, UK). Slučajevi s genetskom podudarnošću s klasterom slučajeva u UK također su identificirani u više zemalja, uglavnom u Europi.

Epidemiološkim nalazima i molekularnom tipizacijom, izbijanje bolesti povezano je s čokoladnim proizvodima (Kinder), podrijetlom iz Belgije, koji su distribuirani širom svijeta. Implicirani proizvodi proizvedeni su od strane poduzeća „Ferrero Ardennes“ u njegovoj tvornici u Arlonu, Belgija.

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je do 10. travnja 2022. godine prijavljeno 135 genetski povezanih slučajeva oboljenja koja se dovode u vezu s konzumacijom impliciranih proizvoda. Datumi pojave slučajeva pripadaju razdoblju od 21. prosinca 2021. – 22. ožujka 2022. godine. Uglavnom se radi o djeci mlađoj od 10 godina, a stopa hospitalizacije neuobičajeno je visoka u odnosu na prijavljenih slučajeva.

Do 10. travnja 2022. godine Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan s navedenom epidemijom.

Nadležne institucije u Belgiji obavijestile su 8. travnja 2022. godine da su, na temelju rezultata istrage, zaustavile proizvodnju u tvornici u Arlonu i odlučile proširiti opoziv na sve lotove čokoladnih proizvoda Kinder proizvedene u impliciranoj tvornici. U tijeku je istraživanje sljedivosti. Belgijske vlasti potvrdile su da će u najkraćem mogućem roku dostaviti nove informacije.

Informacije o epidemiji i identifikaciji izvora objavljene su putem službene stranice INFOSAN mreže Svjetske zdravstvene organizacije.

Lista proizvoda proizvedenih u tvornici u Arlonu, dostavljena Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine putem INFOSAN mreže, dostupna je na sljedećim poveznicama:

Kako bi se utvrdila eventualna distribucija proizvoda iz naprijed navedenih tablica u Bosnu i Hercegovinu, Agencija je sve raspoložive informacije dostavila na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini.

Agencija će, kao i dosad, primjenjujući načelo transparentnosti, izvještavati javnost o mjerama koje se poduzimaju s ciljem zaštite zdravlja potrošača u Bosni i Hercegovini.