Održan sastanak o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla “Sarajevskog ćevapa”

Dr.sci Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine održao je danas u Sarajevu sastanak s doc.dr. Benjaminom Karić, gradonačelnicom Sarajeva. Na sastanku je razgovarano o procesu registracije oznake zemljopisnog podrijetla „Sarajevskog ćevapa“ koja se provodi uz podršku Grada Sarajeva.

Nositelj aktivnosti registracije oznake zemljopisnog podrijetla „Sarajevskog ćevapa“ je “Udruženje sarajevskih ćevabdžija”.

Postupak registracije oznake zemljopisnog podrijetla, sukladno odredbama Pravilnika o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode, pokreće se zahtjevom koji se podnosi Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, a nakon registracije oznake zemljopisnog podrijetla na razini Bosne i Hercegovine postoji mogućnost registracije oznake i na razini Europske unije.

Prehrambeni proizvodi koji nose jednu od registriranih oznaka na tržištu spadaju u prehrambene proizvode više cjenovne kategorije. Registrirana oznaka omogućuje povećanje prepoznatljivosti proizvoda, te doprinosi sprječavanju neovlaštenog korištenja registriranog imena.

„Sarajevski ćevap“ je jedan od najznačajnijih i najpoznatijih specijaliteta u Bosni i Hercegovini, koji je također poznat u regiji, ali i u svijetu. Predstavlja neizostavan dio sarajevske kuhinje i turističke ponude. U 2021. godini „Taste Atlas“ je “Sarajevske ćevape” svrstao na deseto mjesto top 100 najboljih jela na svijetu.

Više informacija o značaju i proceduri registracije oznaka podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta možete pročitati na sljedećoj poveznici.