Održana TAIEX ekspertska misija o provedbi higijenskog paketa

U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz tehničku podršku Europske komisije, u Mostaru je od 20.-24. studenoga 2017. godine održana TAIEX ekspertska misija o provedbi higijenskog paketa.

Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara BiH je 2012. godine donijelo tzv. „higijenski paket“, koji obuhvaća skup propisa koji se odnose na opće higijenske mjere za hranu, mjere u higijeni hrane životinjskog podrijetla, postupke službenih kontrola te uvjete zdravlja životinja za proizvodnju hrane koja je namijenjena za prehranu ljudi.

Bosna i Hercegovina je trenutačno u fazi provedbe higijenskog paketa koji, pored ostaloga, podrazumijeva uspostavljanje sustava službenih kontrola hrane i hrane za životinje u skladu sa standardima EU.

Predstavnici Agencije za sigurnost hrane BiH, Ureda za veterinarstvo BiH, te mjerodavnih entitetskih, županijskih i inspekcijskih tijela Brčko distrikta BiH su od strane eksperata iz Španjolske i Austrije upoznati s najboljim praksama zemalja EU vezanim uz pravila službenih kontrola (pristup utemeljen na riziku), uspostavljanju i provedbi višegodišnjih kontrolnih planova, zahtjevima EU za HACCP i fleksibilnosti za male proizvođače te o drugim ključnim segmentima provedbe higijenskog paketa.

taiex2

 

taiex3

 

Dnevni red i temeljne informacije o ekspertskoj misiji dostupni su na poveznici.